Opština pomaže pčelare u Rogatici

24.11.2017.

pcelari-1

ROGATICA – Zbor mraza i snijega u aprilu i maju i suše koja je pratila veći dio ovogodišnje pčelarske paše, prinos meda kod članova Udruženja pčelara „Sat“ u Rogatici bio je znatno ispod prosjeka.

To je i razlog, reče predsjednik Udruženja Miloš Nedić, da su neka pčelinja društva ušla u zimsku mirovinu sa skromnim zalihama meda. Da bi koliko-toliko spasili pčelinji fond, pored izdvajanja svakog pčelara, u dva navrata obratili smo se nadležnim u Opštinskoj upravi da nas finansijski podrže u kupovini hrane za prihranu pčela tokom zimskih mjeseci.

Na naše zadovoljstvo naišli smo na razumijevanje načelnika opštine Milorada Jagodića i dobili 1500 maraka. Za njih smo, uz sufinansiranje svakog registrovanog pčelara pojedinačno, a imamo ih 45, od firme BKV iz Bileće kupili 900 kilograma pogača i invertovanog sirupa za prihranu pčela u bespašnom periodu, odnosno tokom zime.

pcelari-2

Podjela pogača izvršena je juče i danas, 23. i 24. novembra, i išlo se za tim da svaki pčelar dobije po jednu pogaču na košnicu. Tako je Brane Vučak, koji pčelari na Mandri kod Borika, dobio 55 pogana, jer ima 55 društava. Radoslav Janković iz Kovanja dobio je 80, Mile Balčak iz Drobnića 65, Miljan Mališić 55, Goran Nešković 66, Milovan Purković 40, ali i mladi pčelari Olivera Paprica dobila je 9 pogača, Jovanka Despotović 4, Kenan Ćatić 5 i tako redom.

Uporedo sa brigom za prihranjivanje, rogatički pčelari, koristeći pogodne vrem4enske prilkike, vrše tretiranje pčelinjih društava protiv varoe i Američke truleži koristeći oksalnu kiselinu i druge preparate.