Opštinska Boračka organizacija u Čajniču proslavila krsnu slavu

08.11.2017.

mitrovdan-boracka-cajnice-1

ČAJNIČE – Povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, danas je, nakon lomljenja slavskog kolača i parastosa u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u Spomen sobi u Čajniču, položeno cvijeće i upaljene su svijeće.

„Mitrovdan je zaštitnik Boračke organizacije, dan slavlja boraca i na ovaj dan, nakon prigodnog parastosa, lomljenja slavskog kolača i polaganja cvijeća, mi pominjemo naše mrtve, veličajući ih za ono što su uradili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, dali svoje živote za postojanje Republike Srpske“, istakao je Momir Tošić, predsjednik Opštinske Boračke organizacije Čajniče.

mitrovdan-boracka-cajnice-2

On je naveo što se tiče stanja i statusa boraca, da je taj status prilično težak, te da su to osjetljive i ranjive kategorije prema kojima treba povesti računa malo više nego o drugima.

Momir je dodao da je većina porodica poginulih boraca stambeno zbrinuta, te da sada problem postoji u nezapooslenosti djece poginulih boraca, na šta je stavljen akcenat, nadajući se da će se uspjeti i to riješiti.

„ Danas su takođe i bolna tačka demobilisani boraci, čiji je najveći problem nazposlenost, te Boračka organizacija preduzima mjere i radi na tome, kako bi im mogli pomoći i ovoj kategoriji u budućem vremenu“-rekao je Tošić.

mitrovdan-boracka-cajnice-3

Zamjenik načelnika opštine Čajniče, Bojan Tanasković rekao je da je velika čast i zadovoljstvo biti danas zajedno na proslavi i obilježavanju Krsne slave Mitrovdana Boračke organizacije, sa njenim rukovodstvom i svim članovima.

On je dodao da su ponosni na borce koji su dali svoje živote za opštinu, za Republiku Srpsku, te da se nesmiju zaboraviti i da je ovo mali vid kada ih se sjećaju, pale svijeće i polažu vijence u Spomen sobi.

Ovim putem Tanasković je i čestitao Krsnu slavu Boračkoj organizaciji.