Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu od 8.436.050 KM

29.11.2017.

so-visegrad

VIŠEGRAD – Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas Nacrt budžeta opštine za 2018. godinu u iznosu od 8.436.050 KM, koji je u odnosu za ovogodišnji veći za 124.300 KM.

Načelnik opštine Mladen Đurević istakao je da je budžet razvojni i da njegova struktura odražava kontinuitet u raspodjeli sredstava.

„Kapitalna ulaganja usmjerićemo na infrastrukturne projekte za dobrobit svih stanovnika naše opštine, a sve s ciljem privlačenja novih investitora“, rekao je Đurević.

On je dodao da su odbornici usvojili odluku o usvajanju Godišnjeg plana utroška sredstava za koncesione naknade za ovu godinu, te odluku o prenosu prava svojine.

Đurević je istakao da su na dnevnom redu i informacije o stanju kriminaliteta na području opštine Višegrad i informacije o nasilju u porodici, koje će biti izložene u nastavku večerašnje sjednice.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Njegoš Tanasković istakao je da su određene pozicije u Nacrtu budžeta povećane, te da ima dosta novina koje do sad nisu predviđene, a sve s ciljem zadovoljenja potreba građana i stvaranja boljeg ambijenta i uslova života na području opštine Višegrad.

„Očekujem da će određene pozicije pretrpjeti izmjene i da će ovaj definisani okvir imati izmjene u poziciji prihoda i rashoda, ali o tome će se znati kada se bude raspravljalo o prijedlogu budžeta“, dodao je Tanasković.

On je rekao da su poreski prihodi planirani u iznosu od 3.777.450 KM, tekući rashodi u iznosu od 6.603.694 KM, a da su kapitalne investicije planirane u iznosu od 1.373.300 KM.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da se i sa Nacrtom budžeta za 2018. godinu nastavlja trend ušteda i racionalnijih iskorištenja svih predviđenih sredstava, ali da to ne smije da osjete kapitalna ulaganja i najosjetljivije kategorije, kojima su sredstva iz budžeta neophodna.

„Mogu se vidjeti i razvojni projekti koji će biti nastavljeni i u 2018. godini na dobrobit svih građana Višegrada i privlačenja investitora, odnosno mogućnost otvaranja novih radnih mjesta“, dodao je Andrić.

Odbornik NDP-a Aleksandar Fulurija istakao je da je Nacrt budžeta za 2018. godinu realno napravljen.

„Prihodovna i rashodovna strana poklapaju jedna drugu, ali ima par stavki na koje imamo primjedbu. To su smanjenje nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola, smanjenje boravišne takse i mislimo da to nije realno“, istakao je Fulurija.