Usvojen Nacrt rebalansa budžeta opštine od 12.9 miliona KM

SRNA - Jovana Borovčanin - 01. novembra 2017. 058.ba

so-visegrad

VIŠEGRAD – Skupština opštine /SO/ Višegrad usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 12.922.949 KM, što je za 55 odsto više od prvobitnog plana.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Njegoš Tanasković rekao je da u strukturi rebalansa najveće učešće imaju sredstva po osnovu kreditnog zaduženja, uzetog radi refinansiranja kredita i za kapitalne investicije.

„Poreski prihodi zastupljeni su sa 3,5 odsto manje, neporeski prihodi sa tri odsto manje u odnosu na prvobitni plan budžeta. Razlozi smanjenja za neporeske prihode su očekivano manje ostvarenje na poziciji naknada za potopljeno zemljište. Imamo i prihode po osnovu prodaje imovine na osnovu prethodnih skupštinskih odluka i očekivani prihod je 290.000 KM“, istakao je Tanasković.

On je dodao da se do kraja godine očekuje 300.000 KM granta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i raspodjela prihodovanih, a neutrošenih sredstava iz ranijih godina u iznosu 638.905 KM.

Tanasković je napomenuo da su budžetski izdaci ujednačeni sa prihodima, a da budžetska rezerva iznosi 30.000 KM.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će do kraja godine, osim rebalansa budžeta, biti urađen i plan budžeta za narednu godinu.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Skupštine opštine Višegrad usvojen Plan zimskog održavanja puteva, te da je usvojena Odluka o utvrđivanju uslova i kriterijuma za ostvarivanje prava za stimulisanje nataliteta.

„Za sljedeću godinu smo planirali 120.000 KM. Imali smo dio donatorskih sredstava u iznosu od 20.000 KM, tako da će svako novorođeno dijete, osim 500 KM koje dodjeljuje opština, dobiti i 200 KM na poklon. Povećan je iznos za svako treće i naredno dijete na 1.000 KM, a porodice koje imaju troje i više djece imaće refundirana sredstva za boravak u obdaništu“, dodao je Đurević.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je opozicija „ostavila licemjeran utisak za sticanje poena“ u vezi sa trasom puta Sarajevo-Beograd.

On je naveo da je opozicija danas predložila zaključak kojim bi SO Višegrad potvrdila da je za to da trasa tog puta ide kroz Višegrad.

„Na sjednici Skupštine opštine u februaru opozicija je na sve načine blokirala rad Skupštine i nije dala da se usvoji dnevni rad na kojem je bila tačka o mogućim trasama prolaska auto-puta, što je bila obaveza opštine Višegrad. Uprkos tome, usvojena je tačka o trasi auto-puta i bez prisustva opozicije“, naveo je Andrić.

On je naveo da bi trebalo da bude održan sastanak o ovoj temi i sa republičkim zvaničnicima, koji su najavili dolazak u Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,