Završeni 17. Vidakovićevi dani kulture u Rudom

Opština Rudo - 30. novembra 2017. 058.ba

vidakovicevi-dani

RUDO – Sedamnaesti Vidakovićevi dani kulture Rudo (24.11.- 26.11.) otvoreni su izložbom slika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ iz Istočnog Sarajeva. Izložbu je otvorio Radomir Rašo Jagodić a o slikama je govorio prof. Goran Janićijević.

Tradicionalnu Akademiju Vidakovićevih dana zvanično je proglasio otvorenim načelnik odjeljenja za Odjeljenje za opštu upravu društvene djelatnosti Dragan Jovanović istaknuvši još jednom da je Vidaković rođen u Štrpcima kod Rudog i da je bio savremenik i prijatelj Ive Andrića i član Mlade Bosne.

Na svečanoj akademiji predsjednik udruženja književnika Srbije gospodin Radomir Andrić je rekao: „Miloš nas je na neki način prizvao ovdje u Rudo na 102 godine od njegove smrti a mi smo se odazvali da ne bi potvrdili da nismo narod koji brzo tone u zaborav prema svojim velikanima“.

Pjesmu prerano preminulog pjesnika „Pada sneg beo“ govorila je nadahnuto glumica Lidija Vukićević.

„Pokušavam da pjesmu pretočim u prozu, u priču što sam uspjela sa Vidakovićevim literarnim ostvarenjima i bila sam presrećna što sam o tom velikom čovjeku i stvaraocu govorila u njegovom rodnom gradu“.

Na pjesnički konkurs „Miloš Vidaković“ pristiglo je 527 pjesama iz BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Australije i Kanade… Nagrađene pjesnike je proglasio predsjednik žirija prof. Mirko Ikonić. Prva nagrada je pripala Milanki Kuzmić iz Doboja, druga Ljubiši Krasiću iz Prokuplja a treća Jasmini Malešević iz Beograda.

Drugonagrađeni Krasić (govoreći svoju nagrađenu pjesmu „Milosava“) je istakao da je izuzetno sretan što je jedan od dobitnika prestižne nagrade Miloš Vidaković.

Nagrađene pjesme autora koji nisu bili na svečanoj akademiji pročitali su voditelji Jovana Lazović i Draško Spasojević.

U kulturno – umjetničkom dijelu akademije učestvovao je hor „Sv. kralj Vladislav“ iz Prijepolja, Etno grupa „Prosvjeta“ iz Rudog a glumica Lidija Vukićević govorila je dijelove iz svoje monodrame „Istina“.

Na tradicionalnoj književnoj večeri koja je održana drugog dana manifestacije učestvovali su književnici: Ljiljana Bralović i Dara Radojević iz G. Milanovca i Slobodan Ristović iz Užica.

Pozorišnu predstavu Jovane Ostojić „Pismo majci“ u izvedbi Amaterskog dramskog pozorišta Rudo izveli su glumci: Kristina Toković, Draško Spasojević, Darko Jakovljević i Nikola Pavlović.

Vidakovićevi dani kulture zatvoreni su trećeg dana smotrom folklora na kojoj su učestvovali: KUD „Milenko Topalović“ iz Bajine Bašte, KUD Doma kulture iz Nove Varoši i KUD „Prosvjeta“ Rudo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: