Andrićev institut: Naučni skup Filip Višnjić – pjesnik i besjednik

andricgrad.com - 02. децембра 2017. 058.ba

filip-visnjic

Andrićev institut, Andrićgrad
Odjeljenje za književnost

Naučni skup Filip Višnjić – pjesnik i besjednik
3. decembar 2017.

Filipu Višnjiću, „slikaru epohe“, u čijim se pesmama, pisao je Jovan Deretić, oseća „neodoljivost narodne snage, nezadrživost prevratničkog, revolucionarnog zamaha, koji kao vihor ruši sve prepreke pred sobom“, posvećen je naučni skup u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta (Andrićgrad).

Naučni skup Filip Višnjić – pjesnik i besjednik održava se povodom obilježavanja 250 godina od rođenja „srpskog Homera“ dana 3. decembra u Andrićevom institutu (u Svečanoj sali) sa početkom u 10 časova.

Učesnici skupa su: akademik Ljubomir Zuković, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske; akademik Miro Vuksanović, direktor Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti; prof. dr Miodrag Maticki, potpredsjednik Matice srpske; prof. dr Saša Knežević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu; prof. dr Valentina Pitulić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini; prof. dr Boško Suvajdžić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Jelenka Pandurević, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Program Skupa

Svečana sala, u 10,00
Pozdravna reč

Svečana sala, u 10,15
Uvodna beseda
Miro Vuksanović: Ključne reči Filipa Višnjića

Svečana sala, u 10,45
Ljubomir Zuković: Filip Višnjić, pesnik i pevač
Miodrag Maticki: Epski besednik Filip Višnjić
Saša Knežević: Višnjićeve pjesme o dvobojima

Svečana sala, u 12,30
Valentina Pitulić: Mitološko i hrišćansko u pevanju Filipa Višnjića
Boško Suvajdžić: Višnjić i Biblija
Jelenka Pandurević: Višnjićeva epska paradigma i nematerijalno kulturno nasljeđe

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: