Borička ergela ubrzano ide kraju – Ni slamke sijena a zima došla

17.12.2017.

konji-ergela-na-borikama-1

ROGATICA – Na boričkom platou zima još nije pokazala svoje zube. Dan zaduva sjeverac i padne nešto snijega, a onda dva dana lijepog vremena i snijeg se istopi i tako u krug. Ovakvo vrijeme najviše odgovara za ono malo konja koliko ih je ostalo od poznate ergele bosansko-brdske i arapske pasmine.

Oni prepušteni sami sebi tumarajući po boričkim krajolicima nađu po nešto stare osušene trave ili po neki ne smrznuti krompir koji je ostao po brojnim krompirištima ovog kraja.

Ovo zbog toga što vlasnici i ovako malog krda, mjereći po spremniku za sijeno, nisu obezbijedili ni slamke za zimsku prehranu, a da se ne govori o zobi koja bi trebala da bude sastavni dio ishrane konja posebno u zimskom periodu.

konji-ergela-na-borikama-2

Otuda i ozbiljno pitanje šta će biti sa boričkim konjima kad stisne zima koja na Borikama zna biti i duga i oštra. To posebno važi za još svega nekoliko rasnih kobila koje su bremenite i zbog loše ili nikakve ishrane pitanje je da li će žive dočekati ždrijebljenje, rekoše u Zavičajnom udruženju „Borike“ koje, čini se, još jedino pokušava da spasi ovo nekad nacionalno blago BiH pa i cijele bivše Juge.

To je bio i razlog da se Boričani okupljeni oko svog zavičanog udruženja obrate nadležnim sa prijedlogom da se održivo rješenje za Ergelu treba tražiti kroz institucije i poštovanje zakonskih propisa oko držanja stoke u Republici Srpskoj pa i susjednoj Evropskoj Uniji kojoj i BiH sve više stremi.

Uvažavajući stav stručnjaka, kaže se u saopštenju Boričana, da genetski potencijal konja koji nose grla iz ergele „Borike“ mora uživati najveću zaštitu države i ovim putem upućujemo još jedan apel nadležnim da preduzmu neophodne korake i mjere da se spasi preostali dio ergele koji je bar za 10 grla manji nego je bio tokom ljeta. Ostaje ubjeđenje da su ih vlasnici prodali ili su ih na Sjemeću pojeli vukovi čije se mečilište nalaze u neposrednoj blizini Sjemećkog polja u kome su konji bili na ljetnoj paši.