Dom zdravlja Rogatica u susret 2018. – U planu preko 170.000 usluga

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. децембра 2017. 058.ba

rogatica-zgrade-dom-zdravlja

ROGATICA – Na posljednjoj sjednici SO-e većinom glasova odbornika usvojeni su program rada i finansijski plan Doma zdravlja za 2018. godinu.

Programom rada predviđeno je da se uradi preko 170.000 različitih zdravstvenih usluga. Na prvom mjestu je porodična medicina, radiološka i laboratorijska dijagnostika sa 140.000 usluga, a zatim ostale usluge – stomatologija, hitna medicinska pomoć, pedijatrija, ginekologija i druge prateće medicinske usluge.

Finansijski gledano, najviše usluga treba da plati Fond zdravstvenog osiguranja – preko 1,176.000 maraka.

Da bi Dom sa postojećim brojem medicinskih i drugih radnika, za koje je rečeno da je optimalan, ostvario planiranu količinu usluga, nužno je da se obezbijdi 1.399.000 maraka. Uz sredstva Fond zdravstvenog osiguranja, nedostajaće još 223.500 maraka.

Direktor Doma Siniša Milješić, rekao je odbornicima, da će menadžment pokušati da dio prihoda ostvari radeći za treća lica, a dio očekuje kao pomoć opštine kao osnivača.

Prihvatajući program rada i finansijski plan odbornici su prihvatili prijedlog da grant opštine Domu zdravlja bude 45.000 maraka sa strogom namjenom da se utroše za nabavku medicinske opreme za Centar za mentalno zdravlje, održavanje objekata, preventivno i korektivno održavanje opreme i 1.000 maraka za naknadu članovima upravnog odbora.

sinisa-miljesic-dz

IZOSTALA VAKCINACIJA DJECE

Obrazlažući program rada direktor Milješić, kao doktor porodične medicine, posebno se zadržao na problemu ne vakcinacije novorođenčadi i u tome zatražio i pomoć odbornika.

Iako je, naglasio je on, sa stanovišta medicinske struke i pozitivnih zakonskih propisa ovaj vid zdravstvene zaštite djece obavezan, u posljednje vrijeme sve češće dolazi do toga da roditelji izbjegavaju vakcinaciju djece.

Posebno je to slučaj u generaciji rođenoj 2015. i 2016. u kojim je preko 40 djece ostalo ne vakcinisano protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP).

Sve što smo u Domu zdravlja mogli poduzeli smo i jedan manji broj roditelja donio je djecu na vakcinaciju. Ali, ipak, prema našoj evidenciji trenutno je ne vakcinisanih najmanje 37 djece. Pošto su virusi ovih bolesti stalno prisutni, postoji opravdana bojazan da se oni aktiviraju i dođe do obolijevanja. Ovo tim prije što je epidemija već prisutna u susjednoj Srbiji sa preko 300 oboljelih, i vakcinacija kao preventiva je nužna kod svakog djeteta.

Obzirom na posljedice koje mogu biti i fatalne, iz Doma zdravlja zamolili su odbornike da radeći na terenu pomognu u objašnjavaju potreba da svi roditelji donesu djecu na vakcinaciju.

Istina, za ne vakcinisanje djece postoje i kaznene sankcija od 100 do 1000 maraka. O toj mjeri u Domu zdravlja, naglašava doktor Milješić, još ne razmišljaju. Građanima su i onako prazni džepovi. Prazniti ih i zbog vakcinacije bilo bi suviše, ali bi i oni sami trebalo da misle o zdravlju njihove djece i da im to bude na prvom mjestu. Bolest dolazi kad se najmanje nadamo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,