Forum bezbjednosti – Osuda ishitrenog pisanja i izjava nekih medija i političara

13.12.2017.

forum-bezbjednosti-rogatica-1

ROGATICA – Forum za bezbjednost u opštini Rogatica razmatrao je danas Informaciju Stanice policije o aktuelnom stanju bezbjednosti na području opštine i rezultatima istrage oko trovanja tri krave u selu Bjelogorci i paljenja dva motorna vozila u Kukavicama kod Rogatice zbog čega je ova lokalna zajednica posljednjih dana bila u žiži interesovanja javnosti cijele BiH pa i nekih međunardnih organizacija.

Informaciju je podnio komandir Policijske stanice Igor Kušić i na početku naglasio da je stanje bezbjednosti građana na području opštine zadovoljavajuće kako u oblasti javnog reda i mira, tako i u oblasti kriminaliteta i javnog saobraćaja.

U oblasti javnog reda i mira, naglasio je Kušić, registrovano je 82 prekršaja. To je za pet prekršaja, ili 6 posto više nego prošle godine u istom periodu.

Što se tiče kriminaliteta, evidentirano je 39 krivičnih djela od čega 32 iz oblasti opšteg i jedan privrednog kriminaliteta. Po jedno krivično djelo evidentirano je u oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja i po Krivičnom zakonu BiH. To je tek 37 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

forum-bezbjednosti-rogatica-2

I stanje u oblasti bezbjednosti u saobraćaju može se ocijeniti dobrim. Dogodile su se 96 saobraćajne nezgode sa jednim poginulim licem, što je za 50 posto manje nego lani. Za 50 posto smanjene su i saobraćajne nesreće sa teže povrijeđenim licima i 10 posto sa lakše povrijeđenim licima.

Ovako dobro bezbjedonosno stanje narušila su dašavanja u Bjelogorcima i Kukavicama. Iako su nadležni organi bili pod stalnim pritiskom nekih medija iz Federacije i neodmjerenih izjava pojedinih političara, oni su vrlo brzo rasvijetljeni i protiv njihovih aktera podnesene odgovarajuće prijave.

Pošto se sve dešavalo u domaćinstvima povratnika Bošnjaka, ne čekajući rezultate istrage koja je vođena pod budnim okom Tužilaštva Istočno Sarajevo, radnici naše Policijske stanice i Policijska uprava Istočno Sarajevo, posebnu pažnju posvetili paljenju vozila u Kukavicama i pod sumnju doveli Ermina Pavicu, povratnika u Kukavice da je sam sebi slao prijeteće poruke, a zatim prvo zapalio svoje, a šest dana kasnije da bi prikrio prljavu radnju i vozilo komšije Dževada Mašića, takođe povratnika Bošnjaka u Kukavice.

Pošto su ovi slučajevi izazvali uznemirenost građana, Forum je uz pohvalu radnicima Policijske stanice u Rogatici i Uprave policije u Istočnom Sarajevu na profesionalno obavljenom poslu, osudio ishitrene izjave nekih političara i izvještavanje pojedinih medija iz Federacije koji su to sve odmah preveli na nacionalno ugrožavanje povratnika, a desilo se obrnuto, pa je od njih zatraženo da, ako ne osjećaju potrebu za izvinjenje, dadnu izjave koje će vratiti poljuljano povjerenje u bezbjednst ne samo povratnika nego i svih građana opštine Rogatica koja može da posluži za primjer tolerancije u međunacionalnim odnosima.