KUSTURICA: Hvala Mehmed-paši Sokoloviću za Pećku patrijaršiju i Mileševo

07.12.2017.

institut mehmed

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica poručio je večeras u Andrićgradu, na otvaranju skupa posvećenog temi “Život Mehmed-paše Sokolovića”, da postoje univerzalne ljudske vrijednosti koje sežu izvan običnog života i ostavljaju duboke tragove, kao što je ostavila ćuprija na Drini.

Kusturica je rekao da Mehmed-paši Sokoloviću, kao svijetloj istorijskoj ličnosti, treba zahvaliti za opstanak Pećke patrijaršije, kao i njegovom bratu za opstanak manastira Mileševo.

institut mehmed

On smatra da istoriju treba posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava, gdje sve nije ni crno, niti bijelo, te da upravo u prošlosti treba tražiti ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića.

“Kad se pogleda evropsko vrijeme, koje nam je isticalo sve vrijeme srednjeg vijeka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem vijeku i stvaralo je resentime, nezadovoljstvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića”, istakao je Kusturica.

institut mehmed

On je podsjetio da je opština Višegrad jednu donaciju pretvorila u postavljanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću, koji je imao veliku pažnju u javnosti.

“Vjerujemo u to da postoje univerzalne ljudske vrijednosti, one koje sežu izvan običnog života i koje ostavljaju duboke tragove kao što je ostavio most, ćuprija na Drini. A, kao što reče Dostojevski, preživjećemo zahvaljujući ljepoti, a ako išta imamo u našoj blizini, što nas prevodi u to preživljavanje – to je veliko djelo Mehmed-paše Sokolovića”, naglasio je proslavljeni srpski režiser.

institut mehmed

On je izrazio zadovoljstvo što su građani pokazali interesovanje za večerašnji značajan skup posvećen životu i djelu Mehmed-paše Sokolovića.

“Lijepo je gledati vas večeras što se divite nečemu što nije profano i što se ne tiče života koji živimo i koji je težak i nezanimljiv. Divno je što ste pokazali interesovanje za događaj koji je za nas vrlo značajan, a to je sve što je vezano za život Mehmed-paše Sokolovića. To je uzvišeno i on je dio našeg plemstva”, istakao je Kusturica.

institut mehmed

Nakon Kusturičine uvodne riječi učesnicima skupa obratio se magistar iz Turske Enes Demir, zaposlen u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.