Održana promocija knjige „Čičina priča ili srpsko stradanje“

01. децембра 2017. 058.ba

cicina-prica-1

ČAJNIČE – U Čajniču je sinoć u Narodnoj biblioteci „Branko Ćopić“, održana promocija knjige „Čičina priča ili stradanje srpsko“ , autora Predraga Ostojića.

Direktor biblioteke Jelena Tadić istakla je da je riječ o potresnoj priči stradanja srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Priči u kojoj pisac podsjeća o patnjama i nepravdi koja je nanijeta srpskom narodu, da se ne može vjerovati onima koji su izvršili zločin nad srpskim narodom, da se ne bi ponovile greške iz prošlosti zbog slijepe vjere u nečiju ljudskost i velikodušnost.

Pisac Ostojić, promovisao je knjigu u kojoj je prikazana epska saga sa lirskim valerima i dramskim dijalozima o idealima, borbi, heroizmu, patriotizmu, odanosti, stradanju, patnji, obmanama, izdajama, životu i smrti, gdje se prelivaju dva osnovna toka. Prvi je onaj koji kao bujica nosi glavnog junaka, a drugi tok se pretvara u potop u kojem se dave ili plivaju države, narodi i vojske.

Pisac nam govori o višku istorije koji dovodi do manjka srpskih glava, te da je poznato da je istorija učiteljica života, gdje sadržaj „Čičine priče“ uvjerava da može da bude i mučiteljica.

cicina-prica-2

Istoriju ne piše ratni pobjednik, već moralni pobjednik.

„Knjiga je nešto novo, ono što na jednom mjestu daje cjelokupan prikaz ratnih operacija na ovim prostorima, koje nisu bile male i beznačajne. Ona je značajna jer bez poznavanja prošlosti, nema ni budućnosti“, ističe Ostojić.

On je rekao da pronalaženjem ovih podataka, njihovom publikacijom, izdavanjem knjiga ove vrste, ne samo da se odužuje prema prošlosti, već se potomcima daje putokaz na koji način mogu da krenu dalje.

O Ostojiću i njegovom djelu govorio je i profesor srpskog jezika Dragan Paponjak.

Aleksandar Solženjicin pisac, dramaturg i istoričar, smatra da knjiga „Čičina priča“ Predraga Ostojića, treba da bude obavezno štivo u školskim programima, na srpskom etničkom prostoru.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: