Poljoprivrednici u Rogatici sumirali ljeto 2017. – Bolje od očekivanja

04.12.2017.

krompir-borike

ROGATICA – I pored lošeg proljeća i sušnog ljeta, poljoprivrednici u Rogatici zadovoljno trljaju ruke i mnogo se ne žale na ljeto godine kojoj se odbrojavaju posljednji dani. U to su se uvjerili i odbornici SO-e na posljednjoj sjednici razmatrajući Informaciju o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju roda krompira i jesenjoj sjetvi ozimih usjeva, koju je na osnovu prikupljenih podataka sa terena pripremilo Odjeljenje za privredu u Opštinskoj upravi, a obrazložio načelnik Delivoje Đerić.

Strna žita, rekao je Đerić, sijana su na 188 hektara i ovršeno 638 tona roda. Najzastupljenija je bila pšenica sa 45 hektara i donijela je 300 tona hljebnog žita. Na drugom mjestu je tritikale koji je sijan na 33 hektara sa rodom od 132 tone, zatim ječam sa rodom od 111 tona sa 37 hektara i tako redom do 8 hektara heljde koju je sijao DOO „Tehnoprom“ Milana-Bena Đerića, čija žetva nije obavljena jed su divlje svinje potpuno uništile parcelu na kojoj je sijana.

Krompir kao osnovna poljoprivredna kultura u ovoj opštini, dodao je Đerić, sijan je na 309 hektara. Sa prosječnim prinosom od 18,8 tona po hektaru ubrato je 3861 tona, od čega 1131 tona sjemenskog i 2730 tona merkantilnog, odnsono krompira za jelo.

zetva-psenice-na-borikama-2

Sjemenski krompir sijali su registrovani proizvođači „Solanum produkt“, DOO „Agros“ i „Agromont“ i s. P. „Agro-plod“ na 52 hektara. Prosječan ropd imali su 21,75 tona po hektaru.

Što se tiče krompira za jelo sijan je na 257 hektara. Najbolji rod od 20 tona po hektaru imao je „Agro-plod“ Dragana Džide, dok je rod kod porodičnih gazdinstava i ostalih domaćinstava bio znatno skromniji – oko 10 tona.

Rod i jednog i drugog krompira, koga prati zaštitni znak „borički“ nije na uobičajenom nivou. U odnosu na prošlu godinu sjemenski je rodio manje za 29, a krompir za jelo 12,5 posto. Količinski manjak, nadoknađen je kvalitetom i otkupnom cijenom, pa su poljoprivrednici ipak ostali zadovoljni.

boricki-krompir

Govoreći o jesenjoj sjetvi, načelnik Đerić rekao je da je zasijano 129 hektara, od čega 110 hektara pšenice, 13 tritikala i šest raži. U poređenju sa jeseni prošle godine zasijan je više 71 hektar i to pšenice koja je sve popularnija među poljoprivrednicima.

Odbornici su prihvatili informaciju uz prijedlog nadležnim u Opštinskoj upravi da se, obzirom na to da je u toku javna rasprava o nacrtu budžetu opštine, nađe nešto sredstava i za lokalni podsticaj ratarstvu na području opštine.