Predavanje posvećeno Mehmed-paši Sokoloviću, jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti Balkana

05.12.2017.

andricev-institu4t-mehmed

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu, 7. decembra 2017. godine u 16 časova, biće održano predavanje „Život Mehmed-paše Sokolovića“ u organizaciji Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta. Uvodnu riječ na predavanju održaće direktor Andrićevog instituta, Emir Kusturica.

O jednoj od najznačajnijih ličnosti istorije Balkana ali i svjetske istorije govoriće stručnjaci i vrsni poznavaoci lika i djela Mehmed-paše Sokolovića.

Gost Andrićevog instituta i jedan od predavača biće mr Enes Demir, doktorand na Odsjeku za savremenu istoriju na Gazi univerzitetu u Ankari. Mr Enes Demir se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti istorije, politike, arhivistike, diplomatije, spoljne politike i međunarodnih odnosa, a zaposlen je u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.

O životu Mehmed-paše Sokolovića govoriće dr Miloš Ković, vanredni profesor na Odjeljenju za istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Moderator predavanja „Život Mehmed-paše Sokolovića“ biće dr Miroslav Perišić, rukovodilac Istorijskog odjeljenja Andrićevog instituta.

Napominjemo da je u Višegradu, nadomak ćuprije, u okviru ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, režisera Emira Kusturice, akademika Matije Bećkovića i brojnih zvanica svečano otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.

Kao što svaki trg Andrićgrada krasi spomenik nekog od velikana srpske istorije tako i Vizantijski trg očekuje svoj. Na centralnom mjestu trga kojeg opasava stari vizantijski konak biće postaven spomenik dvojici braće – Mehmed-paši Sokoloviću i patrijarhu srpskom, Makariju Sokoloviću.