Stoni tenis u Rogatici – Svake godine novi početak

10.12.2017.

stoni-tenis-u-rogatici-1

ROGATICA – Stoni tenis u Rogatici se organizovano igra od davne 1971. kada je od sekcije pri tadašnjoj Ekonomskoj školi na inicijativu profesora Dobrisava Samardžića formiran Stonoteniski klub koji je već slijedeće godine učestvovao na republičkim ekipnim i pojedinačnim takmičenjima.

U 1979. godini dobio ime „Roteks“ po istoimenoj tekstilnoj radnoj organizaciji koja je bila, kako se sada kaže, sponzor svim njegovim aktivnostima.

Iako radeći u skromnim uslovima, klub je postao omiljeno stjecište mladih Rogatičana i iznjedrio plejadu dobrih stonotenisera. Među njima bila je Suzana Okiljević, Dario Rebić, Faris Agić, Aleksandar Gavrić, Andrija Ješić, Belma Ajanović, Faruk Isaković i drugi.

Uz to klub i entuzijasti oko njega postali su poznati ne samo u lokalnim okvirima, nego i šire, na nivou BiH i tadašnje države SFRJ.

To pokazuje i činjenica da su bili uspješni organizatori više pozivnih turnira i ekipnih susreta svih nivoa.

Posebno je bio impozantan Drugi stonoteniserski turnir republičkih i pokrajinskih seniorskih reprezentacija bivše Juge koji je održan 7. I 8. septembra 1985. Okupio je 49 tada najboljih stonotenisera i stonoteniserki iz BiH, među kojima su bile i Fočanke Nada Kujundžić i Fatima Isanović, Crne Gore, Hrvatske, SAP Kosovo, Makedonije, Srbije, SAP Vojvodine i Slovenije.

stoni-tenis-u-rogatici-2

Nakon dvodnevnog takmičenja prvo mjesto osvojili su stonoteniseri Hrvatske. Na drugom mjestu su bili takmičari iz Slovenije, a onda Vojvodine, BiH, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Posljednji rat prekinuo je rad i stonoteniserskog kluba. Obnovljen je 2005. sa imenom Mladost, predsjednikom Đokom Razdoljcem i trenerom Dariom Rebićem.

I opet vrlo brzo klub postaje sastajalište većeg broja mladih koji su sticali znanja na isluženim stolovima u fiskulturnoj sali Srednjoškolskog centra. Među njima posebno su se izdvojili Ivana Popović, Anđela Razdoljac, sestre Dragana i Jelena Mirković, Dejana Racković i Nikola Ivanović koji su donijeli više medalja sa različitih takmičenja u Republici Srpskoj i BiH i posebno Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) koje se svake godine održavaju u nekom od gradova sa tromeđe BiH, Srbije i Crne Gore, priča Dario Rebić.

Naš problem, dodao je on, je u tome što su nam više nego skromne finansijske mogućnosti i što radimo u malom mjestu pa nam članovi, kad treba da donose medalje, odlaze u veća mjesta radi školovanja ili zaposlenja. Stoga nama u klubu ostaje obaveza da svake godine zanavljamo rad iz početka.

Tako je i ove godine. Da klub ne bi ugasili počeli smo sa upisom novih članova. Na prvi poziv javili su nam se brat i sestra Mihajlo (10) i Iva (6) Novosel i Ivana Marković (7). Ono što se prema dosad viđenom da zaključiti šestgodišnja Iva sigurno će biti budući šampion, reče njen učitelj u stonom tenisu Dario Rebić, koji čeka nove članove i sve će učiniti da oni pođu stopama svojih starijih kolega, koji su ime kluba i opštine sa ponosom nosili.