Studentima za stipendije 130.000 KM

12.12.2017.

so-visegrad

VIŠEGRAD – Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas odluku o stipendiranju studenata u ovoj opštini za akademsku 2017-2018. godinu, a načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da je opština budžetom za stipendije izdvojila 130.000 KM.

“Ovom odlukom studentima dodjeljujemo dvije vrste stipendija, od kojih se prva odnosi na uspjeh studenata, a druga na socijalni status”, istakao je Đurević.

On je napomenuo da u prvu grupu spadaju uspješni studenti, čiji je prosjek osam i viši, zatim brucoši koji su u srednjoškolskom obrazovanju imali prosjek ocjena pet i djeca poginulih boraca.

Đurević je pojasnio da su u drugoj grupi zastupljeni studenti koji pripadaju socijalnim kategorijama.

“Smatram da smo ovom odlukom dali prednost uspješnim studentima, kako bi pokazali da vodimo brigu o onima koji ulažu najviše truda u svoje obrazovanje i time smo uspjeli ostvariti mogućnost da svi studenti ove kategorije budu nagrađeni stipendijom, što ranije nije bio slučaj”, istakao je Đurević.

Na godišnjem nivou, stipendija za studente iznosi 1.200 KM, a naknadnim konkursom biće odlučeno koliko će se stipendija dodijeliti.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas i odluke o izmjeni odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine.

Ovim prijedlogom radno vrijeme pravnih lica i preduzetnika u dane republičkih praznika je određeno od 7.00 do 14.00 časova.

Na današnjem zasjedanju usvojen je i pravilnik o podizanju spomenika i postavljanju skulpturalnih djela na javnim i drugim površinama u Višegradu.