Nova knjiga Izdavačke kuće „Dabar“ – Zbornik sinaksara i besjeda

02. januara 2018. 058.ba

zbornik-sinaksara-i-besjeda

VIŠEGRAD – Krajem 2017. godine Izdavačka kuća „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada objavila je još jednu značajnu duhovnu knjigu pod nazivom „Sinaksari i besjede-Zbornik crkvenih tekstova“.

-Uz blagoslov njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma objavili smo zbornik izabranih besjeda svete Bogorodice, kratkih čitanja na jutarnjim bogosluženjima u našim crkvama, kaže arhimandrit Jovan Gardović, urednik u Izdasvačkoj kući „Dabar“, dodavši da je priređivač knjige Jeromonah Serafim (Gligić), prelom i korekturu teksta uradio je Jerođakom Gavrilo (Đurić), a prevode tekstova Mirko Ninić, Ružica i Vasilij Levuškin.

-Poseban i izuzetan period bogosluženja u našoj Crkvi je period Posnog i Cvjetnog trioda, koji počinje sa nedjeljom Mitara i farfiseja, a završava se Nedjeljom Svih svetih, ističe Mitropolit Hrizostom i dodaje da su kao prilog Zborniku objavljene izabrane besjede velikih svetitelja i besjednika, počev od Svetog oca Nikolaja Žičkog.

Mitropolit Hrizostom posebno ističe tri besjede Svetog Grigorija Bogoslova, koji o Hristovom rođenju – Božiću besjedi kao o Bogojavljenju.

-Raduje nas činjenica da će ovaj Zbornik sinaksara i izabranih besjeda biti od velike duhovne koristi svima onima koji ga budu držali u rukama i čitali, jer će im umnogome biti jasniji, kako naši crkveni praznici, tako isto i značaj i uzvišenost velikog i časnog posta i velikih praznika, naglašava Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom u predgovoru ovom Zborniku.

Zbornik je štampan u „Grafičaru“ iz Užica, uz pomoć Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: