Nova knjiga Izdavačke kuće „Dabar“ – Zbornik sinaksara i besjeda

02.01.2018.

zbornik-sinaksara-i-besjeda

VIŠEGRAD – Krajem 2017. godine Izdavačka kuća „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada objavila je još jednu značajnu duhovnu knjigu pod nazivom „Sinaksari i besjede-Zbornik crkvenih tekstova“.

-Uz blagoslov njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma objavili smo zbornik izabranih besjeda svete Bogorodice, kratkih čitanja na jutarnjim bogosluženjima u našim crkvama, kaže arhimandrit Jovan Gardović, urednik u Izdasvačkoj kući „Dabar“, dodavši da je priređivač knjige Jeromonah Serafim (Gligić), prelom i korekturu teksta uradio je Jerođakom Gavrilo (Đurić), a prevode tekstova Mirko Ninić, Ružica i Vasilij Levuškin.

-Poseban i izuzetan period bogosluženja u našoj Crkvi je period Posnog i Cvjetnog trioda, koji počinje sa nedjeljom Mitara i farfiseja, a završava se Nedjeljom Svih svetih, ističe Mitropolit Hrizostom i dodaje da su kao prilog Zborniku objavljene izabrane besjede velikih svetitelja i besjednika, počev od Svetog oca Nikolaja Žičkog.

Mitropolit Hrizostom posebno ističe tri besjede Svetog Grigorija Bogoslova, koji o Hristovom rođenju – Božiću besjedi kao o Bogojavljenju.

-Raduje nas činjenica da će ovaj Zbornik sinaksara i izabranih besjeda biti od velike duhovne koristi svima onima koji ga budu držali u rukama i čitali, jer će im umnogome biti jasniji, kako naši crkveni praznici, tako isto i značaj i uzvišenost velikog i časnog posta i velikih praznika, naglašava Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom u predgovoru ovom Zborniku.

Zbornik je štampan u „Grafičaru“ iz Užica, uz pomoć Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.