Oci molitveno proslavljeni u Čajničkoj svetinji

01.01.2018.

img-4d6393d1fe3a81f89a8646d7064f619b-v

ČAJNIČE – U nedelju 28. po Duhovima, 31. decembra, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Oce, u čajničkoj svetinji odslužena je Sveta liturgija.

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču uz molitveno učešće sveštenstva i vjernog naroda Svetom Liturgijom je načalstvovao jerej Damjan Radović paroh čajnički, a sasluživali su mu protojerej Dragiša Simić te đakoni Mladen Maksimović i Srdjan Pjevac. U besjedi jerej Damjan je istakao da je Gospod, Tvorac svega vidljivog i nevidljivog, Bezpočetni, Jednosušni Ocu, dolazi na svijet, postaje naš srodnik, kako bi nas izbavio od grijeha, smrti i đavola. Upravo srodstvo sa NJim od nas traži da budemo slični NJemu, blagi, prostosrdačni, krotki, trpeljivi, smireni, milosrdni, puni ljubavi prema bližnjima, a najviše da imamo vjeru u NJega, Spasitelja našeg. Zato nam Crkva u današnjem Jevanđelju predlaže imena starozavjetnih Otaca, koji treba da nam budu primjer u vjeri, jer oni iz naraštaja u naraštaj prenosiše obećanje Božje dato Adamu u raju da će „ sjeme žene satrijeti glavu zmije„, tj. da će doći Spasitelj, Koji će izbaviti ljude od robovanja grijehu. Oni Gospoda ne vidješe, ali vjerovahu da će doći.

On je dodao da živimo u vremenu blagodati, hranimo se Tijelom i Krvlju Hristovom, imamo blagodatne darove u Tajnama Crkve, ali je opet naša vjera neupordivo slabija od vjere starozavjetnih Pravednika.

U daljoj besjedi Radović pojašnjava da su svi dužni da svoju vjeru umnožavaju, kako bi makar malo ličili na Oce starozavjetne, kod kojih je vjera bila glavna pokretačka životna snaga.

Brojni vjernici koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a nakon Liturgije vjernicima su dijeljeni slatkiši, voće i duhovne knjige, koje su za otkup pripremili sveštenici, đakoni i članovi crkvenog odbora.