Otvorena izložba „Petar Lubarda 1907 – 1974 -2017.“

18.01.2018.

ANDRIĆGRAD – Ideja za izložbu Petar Lubarda 1907-1974-2017. potekla je iz zamisli da se povežu umjetnik Lubarda i kolekcionar Pavle Beljanski, ali i da se predstavi sveobuhvatno Lubardino stvaralaštvo. U spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuvaju se djela nastala prije Drugog svjetskog rata, a Kuća legata se stara o djelima iz posleratnog perioda.

Ovo je druga izložba kojom je višegradskoj i regionalnoj publici približen lik i djelo jednog od najznačajnijih srpskih, ali i svjetskih umjetnika, Petra Lubarde.

Prvom izložbom, 2015. godine, posjetioci su se mogli upoznati sa Lubardinim djelima iz posleratnog perioda, dok su ovom izložbom obuhvaćene dvije etape njegovog stvaralaštva, djela nastala u međuratnom periodu kao i stvaralašto posle Drugog svjetskog rata kada nastaje preokret u njegovom slikarskom jeziku. Zbog toga izložba poprima retrospektivni karakter.

Publici je predstavljeno 26 djela koje prati bogata arhivska građa i slikovito ilustrovan katalog.

Nakon gostovanja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore – u Podgorici, potom u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kući legata u Beogradu, izložba je premijerno predstavljena u Republici Srpskoj, i to pred publikom u Andrićgradu u Višegradu.