Počele Svetosavske svečanosti u Rogatici – Akademija u Srednjoškolskom centru

26.01.2018.

ROGATICA – Uz molitvu „Svetitelju, oče Savo, moli Boga za nas“, članovi Dramsko-recitatorske sekcija pri Srednjoškolskom centru „27. januar“ održali su večeras akademiju posvećenu sjutrašnjoj školskoj slavi ove obrazovno-vaspitne ustanove, Svetom Savi.

Akademija je počela himnom Svetom Savi, prvom arhiepiskopu i prosvjetitelju srpskom, koju su uz muzičku pratnju profesora muzike Igor Stanišić ulozi hora izveli članovi Dramsko-recitetatorske sekcije Centra.

Nakon toga slijedile su recitacije i pjesme o Svetom Savi i njegovom misionarskom životu. Čule su se i riječi poznate epske pjesme poput onih „kud se đede Nemanjića blago, sedam kula nebrojenog blaga“ i u nastavku „na podizanje manastira, uređenje gradova, građenje ćuprija, pomaganje kljastih i ubogih“ i tako punih 40 minuta koliko je akademija trajala čiji akteri su u više navrata toplo pozdravljani od prisutnih gledalaca.

Akademiji su uz učenike, bivše i sadašnje profesore, članove Školskog odbora i uprave i radnika Centra, prisustvovao i veći broj gostiju među kojima je bio i starješina hrama Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal, načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima, predstavnici privrede i drugi gosti.

Manifestacije uz školsku slavu ove ustanove nastaviće se sjutra kada će, uz ostalo biti obavljeno i lomljenje slavskog kolača.