Skupština opštine Rogatica – Sportskom centru ime 9. januar, Biblioteci Vojislav Lubarda i Domu zdravlja dr Zoran Mitrović

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. januara 2018. 058.ba

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica donijeli su danas, 31. januara, odluku kojom je Sportsko-rekreacioni centar u ovom mjestu dobio ime 9. januar čime je podržana inicijativa Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u svakom mjestu jednoj od najvećih ulica ili trgova dadne ovo ime.

Pošlo se od toga, rekao je predsjednik SO-e Đoko Razdoljac, da se kroz javnu raspravu došlo do toga da postojeća glavna ulica i trg u gradu nose ime Srpske sloge, odnosno Oslobodilaca, i da zbog mnogo čega ne bi bilo dobro da se mijenjaju njihova imena, a drugih adekvatnih nema, pa je ocijenjeno da je najprikladnije da se ime 9. januar dadne Sportsko-rekreacionom centru na kome se svakodnevno, a pogotovo u ljetnim danima i mjesecima, okuplja najveći broj Rogatičana od najmlađih do najstarijih.

Taj prijedlog jednoglasno je prihvaćen i i ubuduće će ovaj veliki sportski objekat, kakvog nemaju ni veća mesta u okolini, na kome su dva fudbalska terena i tereni za atletiku, košarku, odbojku, tenis, staza za šetnju rekreativaca, kutak za djecu sa toboganima i drugim igračkama i bazen za kupanje koji je u izgradnji i koji bi već ove godine trebao da primi prve kupače, nositi ime Dana Republike.

Uz ovu, odbornici su donijeli i odluku o izmjenama i dopunama osnivačkih akata Javne ustanove Narodne biblioteke i Doma zdravlja u Rogatici, prema kojim je Biblioteka dobila ime poznatog književnika i akademika Vojislava Lubarde, koji je rođen u Rogatici, a Dom zdravlja doktora Zorana Mitrovića, ljekara koji se istakao tokom posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata i poslije rata i stekao veliki ugled i poštovanje boraca i građana ove opštine a prerano umro u 42 godini krajem oktobra 2002. godine.

Sve tri odluke jednoglasno su usvojene glasovima svih 19 odbornika i pozicije i opozicije na čemu se posebno zahvalio predsjednik Skupštine Đoko Razdoljac.

Kako je ovo bila redovna sjednica na njoj su razmatrana i neka druga aktuelna pitanja. Tako je razmatrana i većinom glasova prisutnih odbornika (nije glasalo 7 odbornika iz opozicije na čelu sa SDS-om) usvojena Informacija o radu SO-e tokom 2017. godine u kojoj je rečeno da je opštinski parlament održao 11 redovnih i jednu svečanu sjednicu. Uz prisustvo 95,5 odbornika doneseno je 79 odluka, razmatrano 29 informacija, 20 izvještaja, 28 programa i planova i usvojeno 68 raznih zaključaka. To je, rečeno je na sjednici, zavidan nivo realizacije skupštinskih planova i zadataka.

Većinom glasova prisutnih odbornika usvojen je i izvještaj o radu stalnih skupštinskih radnih tijela u prošloj godini i donesene odluke o usvajanju Programa za sprovođenje Strategije razvoja lokalnih puteva i ulica u naselju na području opštine za period 2018 – 2022. godina i o usvajanju Programa zajedničke komunalne potrošnje u 2018. prema kome je planirano da se u ove namjene utroši 331.000 maraka.

Pažnju odbornika privukla je i odluka o stimulisanju nataliteta u ovoj godini prema kojoj je predviđeno da se, kao i prošle godine, iz budžeta opštine za svako novorođeno dijete izdvoji jednokratna novčana pomoć od 500 maraka, a za bračne parove koji posjeduju medicinsku dokumentaciju da se liječe od steriliteta duže od tri godine do 1.000 maraka.

Obrazlažući razloge donošenja ove odluke načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privrede i društvenih djelatnosti Delivoje Đerić rekao je da je na području opštine u 2017. rođeno 96 beba i za to je iz budžeta opštine isplaćeno 48.000 maraka. Pored toga za liječenje steriliteta pomoć je pružena za 9 bračnih parova i po tom osnovu isplaćeno 8.956 maraka.

Ove godine u budžetu je planirano da se za stimulisanje nataliteta izdvoji 138.000 maraka, a to će reći da u opštinskoj kasi ima para, a fali beba. Na potezu su bračni parovi. Može i nešto stariji.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: