Svečana akademija u čast rođendana Republike Srpske

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. januara 2018. 058.ba

ROGATICA – Svečanom akademijom koju su u sali gradskog bioskopa, u prisustvu više desetina građana Rogatice i predstavnika Opštinske uprave, vjerskih i kulturnih institucija, zajednički pripremili učenici i nastavnici Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednjoškolskog centra „27. januar“, danas su okončane višednevne manifestacija posvećene Danu Republike Srpske, 9. januaru.

Akademija je počela himnom Republike Srpske, koju su otpjevali učenici iz horske sekcije Osnovne škole „Sveti Sava“, a zatim je slijedio prigodan kulturno-zabavni program u okviru koga su prisutne u sali bioskopa pozdravile direktorke Osnovne škole Snežana Pjevčević i Srednjoškolskog centra Žaklina Lelek.

Direktorka Pjevčević rekla je da je ovo druga godina da se na ovakav način učenici pridružuju obilježavanju Dana Republike i da će ovo prerasti u tradiciju, jer to je rođendan a rođendani se slave.

Žaklina Lelek u svom obraćanju rekla je da je Republike Srpska naša otadžbina i pri tome podsjetila na riječi velikog Petra Kočića koji je svojevremeno zapisao „Upamti dobro ovo: ako mi svi pripadamo otadžbini i ona pripada svakome od nas. Bez toga nema ni uzajamnosti ni uzajamnog povjerenja među građanima. Ma gdje bio treba da uživaš istu bezbjednost kao i u otadžbini i da imaš uvjerenje da iza tebe stoji otadžbina, gotova da te svom snagom zaštiti“.

I kulturno-zabavni program u kome su se smjenjivali osnovci i srednjoškolci oživljene su rodoljubive i druge pjesme poznatih srpskih književnih stvaralaca od Dobrice Erića do Stefana Nemanje i njegovog „Zaveštanja o državi“, sve u cilju očuvanja tradicije i temelja Republike Srpske u čije su temelje uzidani životi najboljih sinova srpskog naroda.

Uz pjesme i recitacije odigrano je i jedno narodno kolo koga su izveli učenici Osnovne škole. Na kraju je poslata jedinstvena poruka: Neka živi i raste Republika Srpska!!!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: