U Rudom proslavljen Sveti Sava arhiepiskop srpski

Jerej Vasilije Cvjetković - 28. januara 2018. 058.ba

RUDO – Na Savindan 27. januara 2018. godine u hramovima: Svetih apostola Petra i Pavla u Rudom i Svetog Makarija Sokolovića na Paštan Brdu, proslavljena je svečano uspomena na svetoga Savu, velikog prosvetitelja i učitelja naše Crkve i srpskog naroda.

Po već ustanovljenoj tradiciji, uoči praznika je služeno praznično večernje sa petohljebnicom a u nastavku jutrenje. Nakon bogosluženja, u domu kulture Prosvjeta u Rudom, održana je Svetosavska akademija koju su pripremili učenici Srednjoškolskog centra i Osnovne škole u Rudom.

Na sam dan služena je sveta liturgija u pomenutim hramovima, sa svečanom litijom i ophodom oko hrama, a potom rezanjem slavskog kolača. Nakon svete liturgije, sve prisutne vjernike su učenici osnovne škole obradovali prigodnim recitalom i pjesmama u spomen ovom divnom i velikom svetitelju.

Kum slavskog kolača u crkvi u Rudom je bio g. Milenko Pecikoza iz Rudog, a u crkvi na Paštan Brdu domaćini iz sela Mrsova koji su pripremili trpezu ljubavi za sve prisutne vjernike.

U poslijepodnevnim časovima, upriličeno je rezanje slavskog kolača u srednjoj i osnovnoj školi u Rudom, uz prisutvo nastavnika, učitelja i ostalih školskih radnika.

Srpska pravoslavna parohija ruđanska je obilježila svečano Savindan zajedno sa svojim vjernicima, moleći se svetitelju Savi za spas i očuvanje srpskog roda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.