Umro najstariji penzioner u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. januara 2018. 058.ba

ROGATICA – Juče, 25. januara u Rogatici je u 93. godini umro Sava Malović. Ništa neobično da se ne radi o najstarijem penzioneru ne samo u opštini Rogatica, nego i ovom dijelu Republike Srpske.

Sava je rođen 1925. godine u selu Sijerci kod Sokoca, a najveći dio svog dugog života proveo je u Rogatici, gdje je svio porodično gnijezdo i sa suprugom Rajkom izrodio troje djece, dva sina i jednu kćerku.

U penziju je otišao pred kraj oktobra 1959. sa poslova milicionera, bez posebnog obrazloženja, i nedavno je navršio 58 godina penzionerskog života. Penzioner je postao sa 34 godine života, 24 godine penzijskog i 14 godina efektivnog radnog staža. Ostalo su bile beneficije po osnovu poslova milicionera i učesnika NOP kome se pridružio sa 18 godina avgusta 1942. i ostao do kraja rata iz koga je izašao u činu vodnika, sa dva ranjavanja i 40 posto invaliditeta.

Za razloge penzionisanja, pričao je Sava, saznao je mnogo godina kasnije. „Penzionisao“ ga je brat Aleksa koji je jedno vrijeme tokom Drugog svjetskog rata proveo u četnicima i čak poginuo 28. maja 1945. godine.

Sava je sahranjen danas na porodičnom groblju u rodnim Sijercima kod Sokoca.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: