Uručene „Velike nagrade Ivo Andrić“ ovogodišnjim laureatima

SRNA - Jovana Borovčanin | Foto: S. Garić - 27. januara 2018. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas su uručene „Velike nagrade Ivo Andrić“ ovogodišnjim laureatima – muzičaru i pjesniku Borisavu Bori Đorđeviću i kineskom piscu Ju Hua.

Đorđević je nagradu dobio za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji za 2017. godinu za knjigu poezije „Pusto ostrvo“, a Hua za životno djelo za prošlu godinu za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana kod izdavačke kuće „Geopolitika“ u Beogradu.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu predsjednik Jovan Delić i članovi – direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i književnik Muharem Bazdulj.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade Đorđeviću, žiri je naveo da je on na nivou rime u stanju da iznenadi rimujući nešto što prije njega niko nije, podsjećajući u tome na Duška Trifunovića.

„Đorđević, kao malo ko zna, da iskoristi tuđu sintagmu, tuđi naslov, frazu već skoro izlizanu i od nje napravi pjesmu koja će se od tada asocijativno vezati i za njega, ako ne i najprije za njega“, ističe se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Žiri je u obrazloženju naveo da je Ju Hua pisac kome se vjeruje i kada pravi neočekivane preokrete u vođenju sižea, kada vodi svog junaka od bogataša do siromaha, pa kada ga prepusti stihiji građanskog rata, i kada srećnog oca preobražava u nesrećnika koji gubi oboje djece i ženu, pa onda i jedinu vezu sa ovozemaljskim životom – jedino unuče, ostavivši ga samoga i starog sa jednim volom da se bori za goli život.

Andrićev institut je „Veliku nagradu Ivo Andrić“ dodijelio u januara 2016. Matiji Bećkoviću za životni doprinos srpskoj književnosti, a Vladimiru Kecmanoviću za roman „Osama“ za najbolji roman na srpskom jeziku i to su bili prvi dobitnici.

Prošle godine Dušan Kovačević dobio je nagradu za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti, a ruski pisac Zahar Prilepin za prozno djelo koje je imalo snažan uticaj na srpsku književnost.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,