Autor Spomenika na Sutjesci posjetio Dolinu heroja

14.02.2018.

FOČA – Autor Spomenika Bitke na Sutjesci Miodrag Živković rekao je juče na Tjentištu da spomen kompleks nije ugrožen klizištem, jer se nalazi na čvrstom terenu.

Poznati srpski i svjetski vajar iz Beograda, koji aktivno stvara i u devedesetoj godini života, obišao je spomenik u Dolini heroja, za koji je naglasio da, pokriven snijegom, izgleda prelijepo.

„Nikada nisam doživio spomenik u ovakvom ambijentu- pao je snijeg, pozadina zamagljena, malo su neke površine osvijetljene i djeluje nestvarno. Kao skulptura je došao do velikog izražaja i ja sam izuzetno zadovoljan i iznenađen iako sam mnogo puta dolazio ovdje“, rekao je Živković.

Za problem klizišta je rekao da je trebalo mnogo ranije da se riješi, ali da ono ne prijeti ni kosturnici ni spomeniku.

„Kosturnica je na zdravom terenu, koji nije obrađivan, tako da će ostati. Prostor gdje je spomenik je obrađivan, skidana je zemlja i bacana nizbrdo, ali bez obzira na to ne dolazi u obzir da može da bude pomjeren“, uvjerava Živković.

Mada pod teretom godina, profesor i nekadašnji dekan Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Beogradu, djeluje izuetno vitalno, pa je bez problema savladao uspon obišavši teren iznad spomenika.

„Ako bi se na prostoru iznad spomenika ozidali kanali ili podigli zidovi, voda nikada ne bi dolazila na ovaj prostor, samo u tom dijelu“, dao je Živković preporuku stručnjacima koji će raditi sanaciju terena.

On je naveo da će Američki muzej u Njujorku u julu ove godine organizovati izložbu o arhitekturi u Jugoslaviji na kojoj će svoje mjesto naći i spomenik na Tjentištu.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović istakao je da će na proljeće biti nastavljeno izbjeljivanje i uređenje spomenika, po preporukama profesora Živkovića.

„Autora spomenika sam upoznao prije godinu dana, kada mi se javio, nakon što sam u medijima najavio da ćemo raditi pjeskarenje spomenika. Tada mi je rekao da se tom metodom ne smije tretirati spomenik. Preporučio nam je proizvođače hemikalija u SAD za bijeljenje betona i mi smo postupili po njegovim instrukcijama i završili smo prvu fazu, a ostale su još tri faze“, rekao je Pavlović.

Kako je dodao, zadnja faza će biti silikoniranje i presvlačenje spomenika, što će ga držati u sniježnoj boji najmanje trideset godina.