Fočanska Civilna zaštita pojačana jedinicima u mjesnim zajednicama

Radio Foča - 27. februara 2018. 058.ba

FOČA – Opštinski Odsjek Civilne zaštite ojačan je u protekloj godini sa 200 mladih pripadnika jedinica opšte najmene u svim mjesnim zajednicama, istaknuto je danas u Foči na obilježavanju Međunarodnog dana Civilne zaštite – 1. marta.

Šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite Čedo Zelović rekao je da su aktivisti u mjesnim zajednicama prvi koji će reagovati u vanrednim situacijama, dok ne stignu specijalizovane jedinice i druge službe.

„Sve 24 mjesne zajednice- sedam gradskih i 17 ruralnih, imaju povjerenika i jedinice Civilne zaštite“, rekaoje Zelović.

On je pojasnio da, pored jedinica u mjesnim zajednicama, Civilnu zaštitu u Foči čine specijalizovane spasilačke, speleospasilačke i vatrogasne jedinice, a u ovom sistemu su i Policijska uprava, Crveni krst, Dom zdravlja, te manje jedinice u sastavu javnih ustanova i preduzeća- Šumskog gazdinstva „Maglić“, Nacionalnog parka „Sutjeska“ i komunalnih preduzeća „Izvor“ i „Komunalac“.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, napomenuo je da je formiranjem jedinica u mjesnim zajednicama Civilna zaštita organizaciono unaprijeđena.

„Zadatak tih jedinica je da stalno budu na vezi sa opštinskim štabom“, istakao je Mašić.

On je podsjetio da je prošlogodišnja vježba Civilne zaštite u Foči, u saradnji sa Oružanim snagama BiH, pokazala visok nivo osposobljenosti specijalizovanih jedinica, a najavio je da će slična vježba biti održana i ove godine.

„Imali smo i nekoliko slučajeva kada su specijalizovane jedinice spasavale ljude koji su se bili izgubili na Magliću, a jedan spaseni ljudski život je vrijedan svake hvale“, rekao je Mašić.

On je dodao da je u saradnji sa Geološkim zavodom Srpske urađena karta mogućih klizišta na području opštine Foča, koja će služiti Civilnoj zaštiti, ali i urbanizmu, za preventivno djelovanje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: