Francuski karavan 3. avgusta u Foči

21.02.2018.

FOČA – Foča će treću godinu uzastopno ugostiti 750 mladih Francuza koji će sa 250 vozila nacionalne klase “pežo 205″ na putovanju kroz Evropu na ljeto posjetiti ovu lokalnu zajednicu i ponovo se oglednuti u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka “Sutjeska”. Karavan “Jurop reid” u vožnju Evropom krenuće 28.jula, a plan je da 3.avgusta stigne u Foču, najavili su organizatori nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima opštine, Turističke organzacije i NP “Sutjeska”.

U spisak atraktivnih destinacija, koje putujući Evropom na četiri točka Francuzi rado posjećuju i približavaju svojim zemljacima , već treću godinu uvrštena je i Foča, kao jedina opština u BiH. Razlog tome su gostoprimstvo, ljubaznost domaćina i jedinstvena priroda ovog kraja koja ih iz godine u godinu nanovo zadivljuje, kaže Bendžamin Laidin, jedan od organizatora.

-Peto izdanje “Jurop reida” neće proći bez posjete Foči, mi smo srećni što dolazimo ovdje , pružena nam je dobrodošlica i odlična organizacija, a naročito u NP “Sutjeska” koji je najomiljenija destinacija za sve učesnike koji učestvuju u ovom projektu. Na Tjentištu postoji dobra infrastruktura koja može da primi veliki broj učesnika, tako da ne mislimo mijenjati našu rutu kada je u pitanju ovo područje-rekao je Laidin.

Dodao je da ovaj projekat relativno mlad, ali veoma popularan u Francuskoj i okuplja sve više ljubitelja. Sve veća je i medijska pažnja za ovaj neobičan karavan.

I ove godine domaćini im obećavaju ugodan boravak. Za smještaj i potpun ugođaj pobrinuće se NP “Sutjeska”.

-Mi smo već dio grupe pozvali da dođu i prije zvaničnog polaska karavana iz Francuske, da budu naši gosti, da se detaljnije upoznaju sa svim našim ljepotama i resursima, tako da će jedan dio tima doći prije avgusta i boraviti na Tjentištu-rekao je Dejan Pavlović, ditrektor NP “Sutjeska”.

Sama činjenica da Francuzi rado svraćaju u Foču, ovu opštinu svrstava u poželjnu svjetsku destinaciju, kaže načelnik opštine Radisav Mašić:

-Obradovani smo činjenicom da smo treći put među 20 partnera ove akcije i jedini u BiH, da će Francuzi stići u većem broju nego lani i sigurno da ćemo biti dobar domaćin ponovo. Ova akcija je veliki doprinos popularizaciji turizma i naše turističke ponude i svega onoga što Foča ima, i otuda smo zahvalni organizatoru što nas je uvrstio na listu svojih partnera-rekao je Mašić.

Uvrštavanje na listu partnera za ovu popularnu i sve prepoznatljiviju akciju u Evropi u fočanskoj Turističkoj organizaciji ocjenjuju kao veliki iskorak za jednu lokalnu zajednicu.

-Oni su izabarali Foču kao jednu od tipičnih destinacija u Evropi, Sutjesku kao atrakciju i zato što posjeduje svu neophodnu infrastrukturu, kamp. Prošle godine je bilo 500 učesnika, pretprošle 207, ove godine dolazi 750, a naredne godine očekujemo preko hiljadu-rekao je Mladen Mandić, predstavnik TO Foča.

U okviru putovanja “Jurop reid”, Francuzi će za 23 dana obići 20 evropskih zemalja i prevaliti 10.000 kilometara. Pridružiće im se i mladi iz drugih zemalja, a plan je da od naredne godine ovu atraktivnu vožnju organizuju i druge zemlje Starog kontinenta.