Nastavljena podjela pomoći rogatičkim ratarima – Sa novim kosačicama čekaju ljeto

22.02.2018.

ROGATICA – Drugog dana podjele mašina, alata i druge opreme koje su za 40 malih poljoprivrednih gazdinstava širom opštine zajedničkim sredstvima obezbijedili njemačka nevladina humanitarna organizacija Help i Opština Rogatica uz mininalnih 15 posto učešća poljoprivrednika, danas je podijeljeno 11 motornih kosačica IMT 407, dvije traktorske prskalice, jedan trimer, jedna leđna prskalica, jedna pumpa za vodu i set opreme za veterinarske usluge.

Predstavnik Helpa Bekir Omerbašić iz kancelarije u Sarajevu, ponovo je upozorio primaoce mašina i opreme, čija ukupna vrijednost je 160.000 maraka, da je sve to 2 godine u vlasništvu Helpa i da se u tom periodu ne mogu i ne smiju otuđivati. U protivnom slijedi sudski postupak i vraćanje uloženih sredstava uz zatezne kamate.

U nadi da do toga neće dolaziti evo priče za šta će i kako neki od poljoprivrednika koristiti primljene mašine.

Milorad Planojević sa Borika dobio je frezu i traktorsku prskalicu od 400 litara za koje je rekao da će mu dobro doći pri obradi zemlje. On je poznat po proizvodnji krompira na vlastitom imanju i u zakupu uz napomenu da je svaka pomoć dobro došla, a ova posebno, jer je od tržišne cijene i freze i prskalice platio svega 15 posto, što se rijetko događa.

I Mitar Pajić iz Mislova, poznati proizvođač mlijeka, je istog mišljenja. Dobio je frezu, a to znači da će svojim kravama od kojih je prošle godine mljekari „Pađeni“ isporučio preko 25.000 litara mlijeka, moći lakše pripremati travno-djetelinske smjese, a biće i novih površina pod ječmom i zobi koje, kao reče, dobro uspijevaju u njegovom Mislovu.

Iako je diplomirani ekonomista Radoje Tošić iz Brankovića već se uveliko bavi poljoprivredom. Orjentacija mu je na proizvodnji mlijeka i u štali ima 13 krava. Od Helpa i Opštine dobio je električnu muzilicu, grablje za traktor, bočnu kosačicu za traktor i prekrupač za koje reče da će mu dobro doći na čemu se donatorima visoko zahvaljuje.

Jednu od 11 danas podijeljenih motornih kosačica dobio je i Mustafa Omanović iz Žepe. Radi se o mlađem povratniku u zavičaj koji je za sebe i porodicu egzistenciju vidio u farmi ovaca. U toru već ima preko 100 grla, a sijeno za njihovu zimsku ishranu obezbijeđuje košenjem trava po livadama u njegovoj Žepi i na Žepskoj planini. Pri tome će mu, kako reče, kosačica koju je dobio biti „desna i lijeva ruka“.