Održana promocija knjige “Zid tajni”

06.02.2018.

ČAJNIČE – U Narodnoj biblioteci “Branko Ćopić” u Čajniču sinoć je promovisan knjiga „Zid tajni“, autora Ljiljane Šarac iz Beograda.

Ljiljane Šarac je izrazila zadovoljstvo što se promocija održava u Čajniču izrazila je zadovoljstvo što se promocija održava u Čajniču , a ovo je već treće gostovanje u Čajniču, i svako od njih za nju ima višestruki značaj.

“Prvo, sa svojim delima brišem granice i idem dalje od publike u Srbiji, pokazujem šta znam i koliko mogu pred rodbinom svoga supruga i pričam u novoj sredini neke pomalo zaboravljene priče do koji mi je mnogo stalo. Pokazalo se da su Čajničani divna publika. Radoznali su i spremni da podrže svoju snajku i nesebično i bezrezervno pružaju podršku onda kada je ona najpotrebnija”- rekla je Ljiljana.

Inspirisana i uvek spremna za lepu reč, Ljilja­na Šarac je i ovaj put vodila kroz priču protka­nu istorijskim sadržajem i ljubavlju, tu gde se prepliće prošlost sa sadašnjošću, okosnica je njenog pripovedanja.

Posegnula je za perom tragajući za mirom i ispunjenjem, i u tome je uspela. Njeni romani se čitaju u dahu i pamte dugo.

Ljiljana je istakla da je do sada Izdavačka kuća Evro Book izdala tri njena romana: Opet sam te sanjao, Gde sam to pogrešila i Zid tajni, te da je iza nje mnogo književnih promocija kako bih ih predstavila što široj publici, dodajući da je Zid tajni svečano promovisan na Sajmu knjiga u Beogradu 2017, u Smederevu i Mladenovcu, a večeras i čitalačka publika u Čajniču ima priliku da se upozna sa njim.

Ona dalje priča da ovaj roman, Zid tajni paralelno plete dve priče na dva vremenska plana. Jedan je savremen i prati junakinju Lidiju Živković koja se suočava sa opakom bolešću i nastoji da se izbavi iz obruča problema koji se čvrsto stisnuo oko nje, a druga je Jelena Karađorđević čija je sudbina nesvakidašnja, uzbudljiva i potresna. Tema se našla na mom putu, vapeći da bude ispripovedana, dok sam iščitavala istorijsku građu za drugi toman, dok sam pratila životnu sudbinu Đorđa Karađorđevića.

Prema njenim riječima neki ova tri romana doživljavaju kao svojevrsnu trilogiju, a oni to nisu. Svaki od njih je priča za sebe. Međutim, bavljenje istorijskim temama, isti stil i slična narativna tehnika ih čine sličnim.

Kao pisac imam stalnu potrebu da svaku priču učinim celovitom, nastojeći da se razlike od prethodne, kako bi se izbeglo upoređivanje, ali to naprosto nije moguće.
Zid tajni je svet za sebe. Pravi je mali univerzum. Samostalan je. Samosvojan.

On iz senke na scenu postavlja jedan gotovo zaboraljen istorijski lik – divnu, blagorodnu srpsku princezu – ćerku Petra Prvog Karađorđevića i Zorke Petrović. U njoj su objedinjeni crnogorska stamenost i čojstvo i srpska upornost i nesebičnost kada je u pitanju želja da se pomogne vlastitom narodu.

Bila je udata za Ivana Konstantinoviča Romanova i živela je u Sankt Peterburgu u Mramornom dvorcu kao najvoljenija i najcenjenija srpska princeza. Porodica njenog supruga ju je zvala Čarobnica. Taj nadimak govori o njoj, čini mi se, koliko i moj ceo roman.

Ljiljana je objasnila da je srećna što joj je inspiracija neprsušna, što pomalo liči na aktivni vulkan, te da jedva postiže da napiše sve što je podstakne i učini joj se vrijednim truda!

“Kažu da ispravljam istorijske nepravde, kažu da nalazim neispričane priče o neverovatnim likovima iz naše istorije, a ja sam prezadovoljna što moje priče ima ko da čita! Mislim da sam do sada osvojila simpatije šire publike, jer su sva tri moja romana doživela drugo izdanje, što već samo po sebi mnogo govori”-rekla je Šarac.

Sam naslov kaže ona je jedna zagonetna metafora. On treba da zagolica maštu, a da ne da odgovore već na samom početku…
Opšte je poznato da korica i naslov rade u korist sadržine dela.

Zid tajni mami da se iza njega zaviri, a tajna koja se iza njega krije je tako razgranata i višeslojna da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

“Uoči Svetog Nikole posjetila sam izdavača sa novim, četvrtim, rukopisom. To je neki moj ritual, i verujem da mi dosnosi sreću.

Ovih dana sam dobila odgovor da će i on biti štampan. Nadam mu se početkom juna. Osjećaj radosti i ponosa je neizreciv, i on mi je samo podstrek za nove projekte i priče koji mi se već vrzmaju po glavi- kaže ona.