Oživljavanje tekstilne industrije u Rogatici – „Mraz“ sa Pala zapošljava 50 radnika

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović i Sreten Mitrović - 20. februara 2018. 058.ba

ROGATICA – „Mraz“, ali ne onaj koji dolazi kao prirodna pojava, nego kao preduzeće koje će doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih i oživljuje tekstilnu industriju u opštini Rogatica.

Riječ je o poznatoj privatnoj kompaniji za proizvodnju i promet u tekstilnoj industriji sa Pala koja je počela sa radom prije više od 35 godina kao mala porodična krojačka radnja sa imenom „Mraz“.

U maniru dobrih domaćina vođenim poslovima vremenom je ova firma rasla i širila poslovanje, pa je od male zanatske radionice prerasla u renomiranu kuću krojenja i šivenja sa preko 70 radnika koji radeći na najsavremenijim šivaćim mašinama i drugom pratećom opremom ispunjavaju najstrožije evropske i svjetske standarde uz ostale i za potrebe nekih poznatih kompanije u Evropi. Među njima je i kompanija „Greif“ iz Njemačke sa kojom „Mraz“ ima dugoročnu poslovno-tehničku saradnju sa tendencijom daljeg širenja i po obimu i asortimanu proizvodnje, priča direktor „Mraza“ Mladen Kovačević.

To je i razlog, napominje on, da su proizvodni prostori na Palama, iako solidni, postali usko grlo mogućeg daljeg razvoja. Izlaz smo tražili u dislokaciji dijela proizvodnje. U tom cilju došlo se do Rogatice. S razlogom, jer smo znali da je ovo mjesto bilo poznato po tekstilnoj industriji i da su njeni tragovi još duboko prisutni.

I odmah da kažemo, nismo se prevarili, dodao je mlađi Kovačević, sin Mladen. Ovdje smo našli jedan broj radnica koje su već radile poslove krojenja i šivenja i uz kraću obuku sjele su za naše mašine. Uz to ovdje smo našli i veći broj žena i djevojaka koje su zainteresovane da rade ove poslove. Tu je i svesrdna podrška načelnika opštine Milorada Jagodića i cijele Opštinske uprave.

Tome zahvaljujući u rekordnom vremenu stvoreni su uslovi, adaptacijom prostora u kojem je nekad bio dječiji vrtić kod Osnovne škole, i već smo otvorili poslovnu jedinicu ovdje u Rogatici. Trenutno je za mašinama 8 radnica, a uskoro će doći i nove.

Zainteresovanih je dosta. Na razgovor o tome u prošli juče, ponedjeljak, 19. februara. došlo čak 40 žena i djevojaka koje pretenduju da budu radnice „Mraza“. Među njima je i jedna koja je ranije radila posao šivenja i jedna sa znimanjem tekstilnog tehničara. Ostale, moraju na prekvalifikaciju jer se radi o ekonomskim tehničarima, gimnazijalkama, trgovcima i drugim zanimanjima koja nemaju veze sa tekstilom i moraju na prekvalifikaciju.

Obuka će se vršiti u Rogatici. Prvih 15 dana, po grupama, biće upoznavanje sa procesom rada i u te dane kandidatkinje za posao neće imati novčane naknade, a narednih 2 mjeseca, onim koje se opredijele da budu naše radnice, biće organizovana obuka i prekvalifikacija uz naknadu od 300 maraka, koje će zajednički obezbijediti Opština i „Mraz“ u omjeru 2:1, reče prvi od dva jednaka ove firme, Radivoje Kovačević.

Poslije provedene obuke najuspješnije kandidatkinje biće odmah uključene u proces proizvodnje za plate koje će zavisiti od ličnog učinka. Plan je da se u prvom krugu zaposli 20-tak, a u drugom sukcesivno, zavisno od potrebe poslova, još 30 radnica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,