Potpisani ugovori za izgradnju rasvjete do Planinarskog doma i sportskih terena

01.02.2018.

FOČA – Projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH” provodi se u 15 gradova u BiH od kojih je jedna i Foča. Danas je potpisan ugovor između Međunarodne organizacije za migracije i grupe mladih za realizaciju projekta izgradnje rasvjete do planinarskog doma “Zabrana” i zajedničog sportskog projekta koji podrazumijeva postavljanje sportskih rekvizita u mjesnim zajednicama Brod na Drini, Gornjem Polju i Centar. Projekat je podržan od USAID-a, ambasada Italije i Velike Britanije u BiH .

Mladi su svojim angažovanjem pokazali izuzetan entuzijazam, spremnost i zadovoljstvo učešćem u projektima. Ovi projekti su bitni za mlade kako bi se bavili sportom, a rasvjeta do planinarskog doma omogućiće sigurniji odlazak na ovo izletište.

Postavljanjem rasvjete stazom koja vodi do planinarskog doma zadovoljni su i planinari. Karlo Šimović , predsjednik Planinarskog društva Zelengora kaže da je ovo izletište omiljeno kod Fočaka, kako mladih tako i starijih.

“Prva planinarska iskustva sticala su se upravo na ovoj stazi, a njenim osvjetljenjem biće omogućen duži boravak u prirodi i u Domu. Nadam se da će doprinijeti omasovljenu izletnika i boravka na Zabrani”, kaže Šimović.

Treća je već godina kako se rade određene aktivnosti kao što su anketiranja i popunjavanje upitnika kroz šta su prošli mladi , obavljene su i radionice sa psiholozima i sa roditeljima , potom rad o medijskoj pismenosti, a kruna svega ovoga su dijalozi u zajednici gdje je cilj okupiti mlade iz određenih mjesnih zajednica, pokrenuti ih i usmjeriti na dobre aktivnosti, kaže lokalni koordinator IOM-a, Mladen Mandić.

“Istraživanjem smo došli do podatka da ima neaktivnih mladih osoba. Cilj ovih projekta je angažovanje mladih na osmišljavanju konkretnih prijedloga i izgradnju sportskih terena i svega što je potrebno kako bi se okupirali zdravim aktivnostima. Potrebno ih je osnažiti i uputiti na dobre stvari kako ne bi razmišljali o negativnim pojavama” kaže Mandić.

Kristina Šešlja, menađžer za grantove Međunarodne organizacije za migracije naglašava da je u Foči primijećen aktivizam mladih ali i podrška lolalne zajednice.“ Najveći cilj je da se zajedno sa roditeljima, s tim mladim ljudima i cjelokupnom lokalnom zajednicom aktiviramo da vidimo šta možemo da napravimo za mlade ljude. Mladi koji nisu ranije imali priliku da nešto urade za svoju lokalnu zajednicu na ovaj način uče da naprave neku promjenu u svojoj sredini i uviđaju da nesebičnu podršku dobijaju od lokalne zajednice”, istakla je Kristina Šešlja.

U lokalnoj zajednici kažu da rado podržavaju svaku inicijativu i aktivnost mladih. Načelnik opštine Radisav Mašić .“ Sve inicijative mladih koje idu poboljšanju života ljudi u našem gradu, posebno mladih, opština je podržavala i podržaće i ubuduće. Opština je izgradnju osvjetljenja puta do planinarskog doma na Zabrani pomogla sa 3000 KM. Svi ovi projekti koje mladi rade nailaze na našu podršku, jer na ovaj način, iznalazeći ideje i načine realizacije, dobili smo to da su mladi naučili da pišu projekte i kontaktiraju sa međunarodnim organizacijama koje daju sredstva”, kaže Mašić.

Podršku ovom projektu svojim prisustvom dali su i predstavnici opštine, Elektrodistribucije, Šumarstva, škola, mjesnih zajednica Brod na Drini i Gornje Polje i Turističke organizacije.