Pozitivna dešavanja u Šumskom gazdinstvu “Vučevica” u Čajniču

Ratomir Milović - 27. februara 2018. 058.ba

ČAJNIČE – Po dolasku u firmu novog direktora Neđa Mašića zatečeno je veoma haotično stanje u firmi, proizvodnja loše organizovana sa nedomaćinskim vođenjem firme, nepotrebni troškovi u svim sektorima djelovanja. Kontrolom je utvrđeno da se u šumi nalazilo preko 20000 m3drvnog sortimenta koji je propadao i koji nije blagovremeno izvučen i prodat, čime je nanešena ogromna finansijska šteta Š.G. Vučevici. Za samo tri mjeseca uspješno se izvuklo i prodalo sve što je bilo u šumi (iako je ta građa bila u jako lošem stanju) te se na taj način ostvario značajan finansijski dobitak.

Izvršio je sistematizaciju radnih mjesta i na taj način obezbijedio mjesto za zapošljavanje preko 80 novih radnika,što je za ovakomalu inerazvijenu sredinu izuzetno značajno.Svi novozaposleni su skinuti sa biroa za zapošljavanje gdje su prednost imali članovi porodica poginulih boraca, kao i članovi višečlanih porodica koje nisu imale nikakvo zaposlenje.

Organizovano je ponovno pokretanje radnih jedinica na Zaborku, Marković Kolu, Trojanu, Mostini i Novom Goraždu čime je postignuta bolja organizacija i kontrola proizvodnje što je dovelo do vidljivo boljih rezultata. Za kratko vrijeme su izmirene sve obaveze prema opštini Čajniče, kao i prema državi ikooperantima, a plate su redovne (u prilog tome govori podatak da su radnici redovno primili januarsku platu za razliku od drugih gazdinstava koja su podijelili novembarsku ili decembarsku platu).

Nedavno su nabavljeni i novi tegljači kako bi se obezbijedilo kvalitetnije i brže izvlačenje drvnih sortimenata.Kupljena je nova htz oprema za sve zaposlene radnike u proizvodnji. Takođe se značajnije ulaže i u putnu mehanizaciju sa kojom će se kvalitetnije moći održavati lokalni putevi, koji su od vitalnog značaja za lokalno staovništvo koje živi u selima oko Čajniča.

Takođe je stavljen akcenat na pojačanu unutrašnju kontrolu vođenja proizvodnje, čime su presječeni organizovani lanci pljačke državne šume od strane određenih nesavjesnih uposlenika šumskog gazdinstva, čije je nesavjesno ponašanje pravilo velike štete u poslovanju Š.G. Vučevica. Sve ovo je dovelo do velikih pozitivnih finansijskih rezultata.

Glavna investicija planirana za 2018. godinu jeste pokretanje proizvodnog pogona za proizvodnju drvne sječke i peleta na Marković Kolu,koja će omogućiti da se šume kvalitetno očiste od ogromnih količina drvnog otpada koji se nalazi u šumi i koji propada.U isto vrijeme omogućiće se zapošljavanje oko 25 novih radnika, što je za Čajniče značajan broj. Takođe će donijeti i dodatan prihod ovome gazdinstvu.

Uporedo sa ovim aktivnostima dobijena je saglasnost i obezbjeđena finansijska sredstva da se krene u kupovinu i rekonstrukciju nekadašnjeg simbola Čajniča, hotela “Orijent“, po kome je Čajniče bilo poznato od polovine 70-tih godina.

Nesavjesnim ponašanjem prethodnih i sadašnjih lokalnih vlasti hotel je potpuno uništen i devastiran i od njega je od nekadašnjeg sjaja, ostala samo ruševina.Planirano je da se do kraja godine završi rekonstrukcija i stavi u funkciju, kako bi ponovo zablistao pravim sjajem po kojem je nekada bio poznat nadaleko i vratio bolje dane u Čajniče!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: