Pripreme za izradu Strategije razvoja u Rogatici

09.02.2018.

ROGATICA – U organizaciji Kabineta načelnika opštine Milorada Jagodića juče je u Rogatici održana prva šira rasprava za izradu Strategije razvoja opštine za period 2018 – 2027. godina primjenom Projekta integrisanog razvoja koga uz još devet opština u BiH potpisujući protokol u julu prošle godine finansijski i stručno podržati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kroz Projekat su, rečeno je ovom prilikom, postavljene su tri osnovne komponente – društveni razvoj, lokalni ekonomski razvoj i zaštita životne sredine.

Sve tri ove komponente su razrađene u prvoj verziji i o njima su govorile članice Jedinice za upravljanje razvojnim aktivnostima za izradu Strategije (JURA) Ivana Nikolić, Snežana Kanostrevac-Cvijetić i Sandra Kovačević.

U dijelu skupa kome su u sali SO-e prisustvovali najodgovorniji u Opštinskoj upravi i Skupštini opštine na čelu sa načelnikom opštine i predsjednikom SO-e Miloradom Jagodićem i Đokom Razdoljcem, predstavnici privrede i ustanova društvenih djelatnosti, nevladinih organizacija i drugi od kojih se očekuje da u narednim aktivnostima dadnu svoj prilog da Strategija razvoja bude što kvalitetnija i omogući visok plasman kod UNDP-a koji će finansijski sa više hiljada evra nagraditi najbolje.

Strategija bi trebala da kao prijedlog dođe na sjednicu SO-e polovinom ove godine. Da se to i ostvari prisutni na raspravi imali su priliku da se izjasne o dvije od pet ponuđenih vizija i izjavu da će u okviru svojih kompetencija, znanja, sposobnosti i odgovornosti provoditi i preuzimati ulogu i zadatke u Partnerskoj grupi za izradu Strategije razvoja opštine.

Na kvalitet izrade Strategije u obraćanju skupu upozorio je i načelnik opštine Milorad Jagodić istakavši da je najvažnije da se dođe do dokumenta sa rješenjima koje će svi prihvatiti i raditi na njihovoj realizaciji bez obzira ko je i kad pozicija a ko opozicija.