Rogatičke dileme oko upisa srednjoškolaca – Prioritet radnička zanimanja, ali…

17.02.2018.

ROGATICA – Postupajući po Zaključku Vlade Republike Srpske i upute Ministarstva prosvjete i kulture, juče je, pod predsjedavanjem načelnika opštine Milorada Jagodića i direktorke Srednjoškolskog centra „27. januar“ Žakline Lelek, u sali SO-e, održan sastanak nadležnih u Opštinskoj upravi, predstavnika privrede i društvenih službi i drugih zainteresovanih. Temu je bila plan upisa učenika za srednje obrazovanje u narednoj 2018/2019. školskoj godini usklađenog sa potrebama tržišta rada sa akcentom na treći stepen složenosti, narodski rečeno radničkih zanimanja.

Da se ovo pitanje stavi na dnevni red puno je razloga. Prije svega to je činjenica da među 313 učenika koliko ih se trenutno obrazuje u ovdašnjem Srednjoškolskom centru, svega 14 je u trećem stepenu za zanimanje obrada metala i da posljednje dvije godine nije uopšte bilo upisa u bilo koje radničko zanimanje.

To je jedna strana ovog problema. Druga su podaci o broju nezaposlenih u ovdašnjem Birou za zapošljavanje. Među njima konstantno već godinama prednjače nezaposleni ekonomski tehničari, gimnazijalci i radnici sa višom i visokom stručnom spremom bez velike nade da će uskoro dobiti posao, a većina ih kuca na vrata budžetskih ustanova od opštine do Republike pa i države.

Na suprot tome, čulo se na ovom skupu, u dobrom dijelu privrednih subjekata već se uveliko osjeća nedostatak kvalifikovane radne snage. Nedostaju dobri stolari, ali i radnici u ugostiteljstvu, rukovaoci mašina u poljoprivredi, šumarstvu…

Otuda i razlog da se novom upisnom politikom Srednjoškolskom centru pokuša stanje promijeniti.

Pao je prijedlog da se već ove godine obavezno upiše jedno odjeljenje stolara u trećem stepenu stručnog obrazovanja. Bilo je razmišljanja i da se, zbog sve veće modernizacije u poljoprivrednoj proizvodnji, kojom se Rogatica može dičiti, uvede i jedno odjeljenje poljoprivrednih tehničara u smjeru ratara, voćara, stočara i slično.

S tim u vezi odavde će, najvjerovatnije, poći prijedlog rasornom ministarstvu da odobri upis po jednog odjeljenja tih zanimanja. Radi toga bi, umjesto što su tekuće i ranijih školskih godina upisivana po dva odjeljenja u gimnaziju i dva ekonomskh tehničara da se dozvoli upis po jednog odjeljenja.

Prema podacima iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u junu će devete razrede okončati 80 učenika. Nezvaničnom anketom utvrđeno je da ih 72 želi da dalje školovanje nastavi u Rogatici.

Da li će oni i njihovi roditelji podržati novu upisnu politiku ostaje da se vidi. Ono što je bez dileme sigurno, to je činjenica da se do brzog zaposlenja i sigurne zarade, to je privreda i realni sektor. Zato prioritet pri narodnom upisu i upisima biće radnička zanimanja procjene su i ovog skupa u Rogatici.