Stigla pomoć rogatičkim ratarima – Mašine za lakšu obradu zemlje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. februara 2018. 058.ba

ROGATICA – Zahvaljujući udruženim sredstvima Njemačke nevladine humanitarne organizacije Help, koja kroz podršku socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Ballkana po projektu SOE01-17 uz ostalo pomaže i poljoprivrednicima, Opštine Rogatica, po osnovu podrške poljoprivrednicima, i vlastitog učešća ratara u omjeru 50, 35 i 15 posto, 40 poljoprivrednih proizvođača u ovoj opštini, danas u sjutra (srijeda i četvrtak) dobilće neku od mašina ili neophodan alat za obradu zemlje.

Riječ je, reče predstavnik Helpa Darijan Bilić, o frezama, grabuljama za sijeno, rasipačima vještačkog đubriva, rotacionim kosilicama, automatskim sadilicama krompira, plugovima i drugim alatima za bržu i lakšu obradu zemlje.

Danas, prvog dana podjele, poljoprivrednici su dobili 5 freza, 4 grablja, 3 rasipača vještačkog đubriva, 2 rotacione kosilice, jednu automatsku sadilicu krompira i tri pluga za oranje traktorima, koje je nabavilo DOO „Junior“ sa Sokoca.

Vrijednost projekta je 80.000 evra, a pojedinačno vrijednost dobivene mašine i alata nije mogla preći 2.000 evra.

Za dobivanje neke od mašina konkurisalo je preko 120 poljoprivrednika. Dobilo ih je 40. Među njima šest ih je sa područja Mjesne zajednice Stjenice, 7 iz Rogatice I i sa Borika, 5 iz Gučeva, 4 iz Rogatice II, 3 iz Kozića, po dvije iz Mesića i Kukavica i po jednu iz Žepe, Seljana, Plješevice i Osova, reče načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim azvojem, privredu i društvene djelatnosti u opštini Delivoje Đerić.

Poljoprivrednici su se obavezali i pismeno potvrdili da će sa dobijenim mašinama i alatom gazdovati na principima dobrog domaćina i da ih ne mogu otuđivati u periodu od dvije godine od dana preuzimanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,