Đurević: Opština ima resurse za razvoj privrede

23.03.2018.

VIŠEGRAD – Višegrad ima dobre resurse za razvoj privrede – tokom prošle godine osnovane su nove četiri firme iz Srbije, a traju pregovori sa investitorima iz drugih zemalja, rekao je načelnik Mladen Đurević.

On je, nakon završetka Druge privredne konferencije, na kojoj je razgovarano o potencijalima Višegrada, rekao novinarima da su, zahvaljujući otvorenosti opštine, investitorima ponuđeni povoljni uslovi da bi zajedno stvarali i jačali privredne potencijale.

„Cilj organizovanja privredne konferencije jeste promovisanje povoljnog poslovnog ambijenta, te da se podsjetimo koliko možemo zajedno uraditi i šta je sve urađeno s ciljem jačanja privrednih potencijala opštine“, istakao je Đurević.

Prema njegovim riječima, u okviru današnje konferencije predstavljeni su značajni privredni rezultati i govorilo se o projektima koji su poboljšali život svim stanovnicima opštine Višegrad.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoje Krčmar rekao je da je drugi put na ovoj konferenciji značajnoj za razvoj opštine Višegrad.

„Lijepo je čuti da poslije godinu dana imamo 100 zadovoljnih porodica i nove investitore na području opštine Višegrad. Garantni fond ima protokol o saradnji sa višegradskom opštinom i spreman je da podrži sve projekte koji se strategijom opštine za godinu dana planiraju tako što ćemo dati garancije bankama i drugim finansijskim institucijama koje su spremne da prate takve projekte za razvoj malih i srednjih preduzeća“, istakao je Krčmar.

Predstavnik firmi „Ivkom“ i „Kotonteks“ iz Arilja Golub Labudović rekao je da je opština Višegrad pogodna za ulaganje i investiranje.

„Saradnja sa lokalnom samoupravom funkcioniše na izuzetno dobrom nivou što bi značilo da očekujemo veliku podršku lokalne samouprave, kao i od predstavnika Vlade Republike Srpske. Pozivam mlade da se prijave za obuku, jer imamo u planu da proširimo proizvodnju, a samim tim ćemo spriječiti i odlazak omladine iz Višegrada“, napomenuo je Labudović.

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Snežana Vujnić rekla je da su na Privrednoj konferenciji, koju je organizovala opština Višegrad upoznali privrednike o mogućnostima IRB-a i načinima na koje kreditira projekte.

„Upoznali smo ih da IRB ima razne kreditne linije koje plasira preko komercijalnih banaka koje imaju dozvolu za rad regulatora, o visini kamatne stope, periodu otplate i uslovima koje bi trebalo da ispuni svaki od privrednika da bi dobio kredit“, navela je Vujnićeva.

Drugoj privrednoj konferenciji su, osim Vijnićeve i Krčmara, prisustvovali investitori iz Srbije, predstavnici susjednih opština i privrednih subjekata.

SRNA - Jovana Borovčanin