Golićeva ukazala na propuste pri sanaciji mosta

12.03.2018.

VIŠEGRAD – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je, nakon obilaska Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, ukazala na propuste Turske agencije za međunarodnu saradnju /Tika/ u vezi sa sanacijom ovog objekta.

Golićeva je rekla Srni da Tika nije dostavila opštini Višegrad izvođački projekat rekonstrukcije.

Ona je istakla da Tika nije dostavila opštini Višegrad elaborat o kvalitetu izvedenih radova na sanaciji riječnog korita i stubova mosta, koji su izvođeni 2013. godine i u prvoj polovini 2014. godine bez stručnog nadzora.

Golićeva je rekla da je rasvjeta na mostu u funkciji, ali da te intervencije nije izvršio izvođač radova, nego je to odradila Hidroelektrana „Višegrad“.

Prema njenim riječima, Javna ustanova Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dostavila izvještaj o vršenju stručnog nadzora na izvođenju radova i nije pribavljena saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Projekat sanacije mosta finansira Tika, a sredstva za projekat i izmještanje infrastrukture obezbijedila je opština Višegrad.

Vrijednost ovog projekta je 10 miliona KM.