Ljepota poezije

21.03.2018.

ČAJNIČE – Ljiljana Kovačević je tačno prije godinu dana pobjedila na poetskom konkursu DC “Mladost” Futog, “Ljubav nije samo riječ”. I ove godine je ponovila isti uspjeh. Mlada Čajnička poeta koja ne da piše dobre pjesme, već ih kao dijelove vlastite duše stavlja pred nas, čineći da i mi osjetimo svoj najdublju emos.
Danas svako može biti pisac, ali biti pjesnik i dalje je za mnoge nedokučiva želja. Pjesništvo je viši nivo svijesti, ljudski duh, momenat beskraja i tren vječnosti. A talenat za to se pokaže u ranoj mladosti, dok je naše srce još uvijek čisto, a duša topla.
Ljiljana godinama već piše poeziju.

NN: Šta je za tebe poezija?

Ljiljana: Jako lijepo rečeno. Poezija je stvarno nešto posebno. Prilika da iskažemo razna osjećanja. I ona najljepša, i ona tužna i teška. Ali opet, to je poezija, uvijek je tu, kakva god bila.”

NN: Gdje nalaziš inspiraciju?

Ljiljana: Inspiracija dolazi sama. Samo odjednom se pojavi, nema posebnog izvora, i dođe često. Ali se pridržavam onoga što mi je savjetovalo mnogo ljudi, a to je da sve što mi dođe na um zapisujem. Ništa ne treba da se zaboravlja, već da se zapisuje, kombinuje, stvaraju pjesme.

NN: Šta ti znače nagrade?

Ljiljana: Mnogo mi znače. Veliki su podsticaj za mene. Ova sad nagrada je samo jedna u nizu dosadašnjih, ali se nadam, i trudiću se da ih bude još mnogo.

NN: Da li posvećuješ nekome pjesme?

Ljiljana: Svaka moja pjesma je nekome posvećena. Svaka do sad je imala određenu poruku za nekoga ili ga samo opisala, ali svaka pjesma je posvećena nekim dragim ljudima iz moga života.

NN: Da li vidiš sebe u budućnosti kao umjetnika?

Ljiljana: Da. Ko zna šta život nosi, ali ako budem mogla potrudiću se.

To je bila sjajna Ljiljana Kovačević. Koja kaže još da voli da čita, nema omiljenog autora ili knjigu, jer svaki pisac i svaka knjiga je nešto posebno i novo.
Ljiljana je naravno odličan đak, a ne samo nježna poetska duša. Na svijet gleda optimistično, baš onako kako smo svi mi gledali prije nego postadosmo cinici. Zbog ove mlade djevojke, možemo se svi zapitati gdje smo se to izgubili i možemo li se opet naći. Bar kroz poeziju drugih, istinskih talentovanih bića, kreativnih stvaralaca poput Ljiljane Kovačević.