Milion KM za različite projekte u opštini u ovoj godini

12.03.2018.

VIŠEGRAD – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je danas nakon razgovora u Višegradu sa načelnikom te opštine Mladenom Đurevićem da će Vlada Srpske ove godine izdvojiti milion KM za različite projekte u ovoj lokalnoj zajednici.

Golićeva je rekla da Vlada Republike Srpske podržava rukovodstvo opštine Višegrad i da će ove godine izdvojiti navedena sredstva za rješavanje infrastrukturnih, razvojnih i investicionih projekata.

Ona je istakla da je resorno ministarstvo obnovilo ekološku dozvolu za Hidroelektranu Višegrad zato što su završene sve aktivnosti iz stare ekološke dozvole.

„Novom ekološkom dozvolom obuhvaćene su još neke aktivnosti koje bi Hidroelektrana `Višegrad` trebalo da završi, a odnosiće se na čišćenje korita rijeke Drine, plutajućeg otpada, dok se ne riješi pitanje otpada koje dolazi iz Crne Gore i predstavlja smetnju za funkcionisanje same Hidroelektrane“, naglasila je Golićeva i dodala da će u vezi s tim problemom biti organizovan poseban sastanak sa ministrima.

Ona je izjavila da su obuhvaćene još neke aktivnosti Hidroelektrane „Višegrad“, kao što su učešće u rekonstrukciji kanalizacione mreže i pomoć u rekonstrukciji i sanaciji mosta koji je uništen u Dušču zbog visokog vodostaja vode.

Golićeva je navela da je sa načelnikom razgovarala i o konačnom rješavanju statusa lica koja koriste stanove u naseljima Bikavac i Garča.

„Vlada Republike Srpske donijela je odluku o otkupu stanova, vrši se revizija određenih stanova i nadam se da će do kraja godine svi stanari moći otkupiti svoj stan“, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je u Višegradu veliki problem deponija, koja postoji već godinama u ovom gradu.

„Resorno ministarstvo predložilo je Skupštini strategiju rješavanja otpada za Republiku Srpsku. Sada međunarodne organizacije, SIDA iz Švedske i UNDP prave akcioni plan upravljanja otpadom i znaće se po regijama na koji način treba zbrinjavati i riješiti pitanje otpada, a da ne bude preveliko opterećenje za lokalne zajednice“, napomenula je Golićeva.

Ona je dodala da je veliki broj ljudi na području opštine Višegrad našao posao u firmama iz Srbije koje su otvorile svoja predstavništva u Višegradu, što govori o dodatnoj privrednoj aktivnosti na ovom području.

Načelnik opštine Mladen Đurević ocijenio je današnji sastanak vrlo konstruktivnim, te naveo da je bilo riječi o pomoći Vlade Republike Srpske i ministarstava ovoj opštini.

„Na sastanku je bilo riječi i o Zakonu o legalizaciji koji bi omogućio da svi oni koji do sada nisu predali zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata budu u mogućnosti da to učine, što bi omogućio dodatni zakon o legalizaciji. Na taj način našli bi i dodatne olakšice za boračke i socijalne kategorije kojima je najviše potreban zakon koji bi omogućio da sa mnogo manje sredstava dođu do legalizovanih objekata“, rekao je Đurević.

On je dodao da je gradska deponija veliki problem za opštinu i da će u narednih mjesec dana u Višegradu biti održan sastanak ministara ekologije Crne Gore, Srbije, Republike Srpske tako da će se ozbiljnije pristupiti rješavanju problema gradske deponije i plutajućeg otpada na rijeci Drini.

Glavni pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica rekao je da Pravobranilaštvo Republike Srpske zastupa imovinske odnose u nizu investicionih i razvojnih projekata opštine Višegrad.

„Problem otkupa stanova za izbjegličke kategorije trebalo bi da bude riješen do kraja godine na zadovoljstvo svih“, dodao je Govedarica.