Mitropolit Hrizostom na Borikama [FOTO]

18.03.2018.

ROGATICA – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas, četvrte nedjelje Velikog časnog posta bio je u prvoj kanonskoj posjeti Crkvenoj opštini Borika kod Rogatice gdje je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, koja ove godine navršava 107. godinu postojanja, služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhijerejskog namjesnika sokolačke parohije protojereja-stavrofora Ilije Čukića, umirovljenog protojereja-stavrofora Milorada Novakovića iz Rogatice i sveštenstva Mitropolije dabrobosanske.

Pri dolasku na Borike visokog gosta dočekao je borički paroh protojerej Njegosav Jelisić i veliki broj vjernika boričkog kraja, Rogatice i okoline. Među njima su bili i načelnici opštine Rogatica Milorad Jagodić i Sokolac Milovan-Cicko Bjelica.

Tokom svete arhijerejske liturgije Mitropolit je održao prigodnu besjedu na čijem početku je blagoslovio prisutne vjernike, ovaj dan i svetu nedjelju u koju se sabrali u ovom svetom hramu da se zajedno pomolimo Bogu. Ovo je, naglasio je on rijedak trenutak u životu jedne parohije i crkve kada se možemo sabrati oko episkopa i zajedno prinijeti žrtvu Gospodu Bogu, rekao je Mitropolit.

U nastavku obraćanja vjernicima na Borikama Mitropolit je posebno govorio o vjeri u Boga Gospoda. Ne traži Gospod veliku vjeru. Može i mala ali da bude vjera, a ne sumnja i on će je prihvatiti i uslišiti naše molitve i dati nam svoj blagoslov za ono što molimo.

Danas je dan, podsjetio je Mitropolit, uspomene na velikog podvižnika Svetog Jovana Lestvičnika koji je čitav svoj život postio i Bogu se molio i nama hrišćanima dao primjer kako se može i treba postiti i Bogu moliti, a da to ne bude teret i velika obaveza.

Na kraju je visoki gost Boričke parohije poželio svim prisutnim da su živi i zdravi i da Bog blagoslovi cijeli ovaj kraj i ovaj sveti hram na mnogaja i blagaja ljeta.

Borike i crkva svetih apostola Petra i Pavla ostaće u trajnom sjećanju mladom bogoslovu Marku Markoviću iz Rudog. Njega je u čin đakova Srpska pravoslavne crkve rukopoložio Mitropolit Hrizostom.