Osnovano još jedno udruženje građana u Rogatici – Na okupu i zavičajci Mesića

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Sreten Mitrović i Zdenko Brusin - 19. марта 2018. 058.ba

ROGATICA – Na inicijativu grupe entuzijasta i nostalgičara rođenih u selima rogatičkog područja Mesići, koje se najvećim dijelom nalazi sa lijeve i desne strane rijeke Prače i priobalja ušća Rakitnice, ovih dana osnovano je Zavičajno udruženje „Borač-Mesići“.

Izabrano je rukovodstvo, doneseni potrebni konstitutivni akti i obavljena registracija u nadležnom sudu kao udruženje građana sa sjedištem u Mesićima.

Za prvog predsjednika i Upravnog odbora udruženja izabran je diplomirani inženjer elektrotehnike Tomislav Pavlović, koji je rođen i odrastao u Mesićima, a živi i radi u Višegradu.

Najbliži saradnici, kao potpredsjednici, biće mu diplomirani ekonomista Luka Glibo i, takođe inženjer elektrotehnike, Bogdan Obradović, opet Mesićani po rođenju.

Cilj osnivanja udruženja, priča Pavlović, svrstali smo u tri cjeline. Prva je prezentacija grada Borač kao sjedišta srednjovjekovne zemlje Pavlovića sa svim karakteristikama ove države dokle je sezala njena jurisdikcija sa unikatnim primjercima stećaka na lokalitetu Varošišta i Lađevine od kojih su neki još u vrijeme Austrougarske završili u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Druga cjelina je naselje Mesići sa širom okolinom kroz istoriju i današnje vrijeme. Tu je mnogo toga što se može podvesti pod kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti od izgradnje uskotračne pruge Sarajevo – Vardište, rudnika uglja „Mesići“, prve termoelektrane i prve hidroelektrane. Tu je i najveća pećina u BiH Govještica sa bogatim podzemnim blagom među kojim su i naslage kostiju pećinskog medvjeda, vrste koja je izumrla prije 20 hiljada godina, i niz drugih znamenitosti uključujući i one koje podsjećaju na Prvi, Drugi i posljednji odbrambeno-oslobodilački rat.

U trećoj cjelini stavili smo sebi u obavezu povezivanje sa svim instutucijama i posebno pojedincima čiji je ovo uži ili širi zavičaj, te realizacija ideja i projekata sa ciljem zaštite narodnih običaja, kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa i oživljavanja najrazličitijih aktivnosti na planu razvoja ovog kraja kroz privredu i posebno turizam i njegove prezentacije u zemlji i svijetu.

Ono što na startu želim istaći, naglašava Pavlović, jeste činjenica da smo za realizaciju naših ambicioznih ciljeva dobili punu podršku Opštinske uprave i načelnika Milorada Jagodića. Nadamo se da neće izostati i podrška nadležnih republičkih organa i organizacija i drugih institucija.

Na kraju još i ovo. Uz zavičajce Mesića, slično udruženje ima i područje Borika, gdje je uz Ilindan prošle godine osnovano udruženje „Borike – Borike“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: