Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici – Toplije uz nove radijatore

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. marta 2018. 058.ba

ROGATICA – Od kako je izgrađena i primila prve đake davne 1975. godine, u zgradu centralne Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici, u kojoj se ove godine obrazuje 796 đaka svrstanih u 32 odjeljenja, ništa ozbiljnije nije ulagano. Vršene su samo sitne popravke na krovu fiskulturne sale, a sve ostalo je još uvijek u prvobitnom i naravno dosta lošem stanju. Poseban problem bilo je prokišnjavanje ravnog krova na dijelu u kome se odvija nastava za niže razrede. Zub vremena oštetio je i stolariju kroz koju je vjetar prolazio kao kroz staru krošnju, priča direktorka škole Snežana Pjevčević i dodaje:

U ništa boljem stanju nisu bili ni radijatori putem kojih su iz vlastite kotlovnice grijane učionice, kabineti, zbornica i ostale prateće prostorije, odnosno oko 5000 kvadratnih metara grejnog prostora.

Sve to, kazuje direktorka Pjevčević, razlog je da smo intenzivno tražili rješenje za opravku i adaptaciju zgrade, popunu i zamjenu inventara. U tom cilju, posljednjih godina, više puta smo se obraćali lokalnoj zajednici i resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske, ali i aplicirali na sredstva dosta nevladinih i drugih organizacija.

Po logici, prvo smo se oslanjali na skromna vlastita sredstva i obraćali resornom i ostalim ministarstvima Srpske. Tako smo septembra 2016. od Ministarstva za prosvjetu dobili 6000 maraka i utrošili ih za zamjenu radijatora u jednim spratu „male škole“, kako mi zovemo dio u kome se obrazuju djeca do petog razreda.

U nekoliko navrata prijavljivali smo se i na projekte Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske. Po projektu „Podrška porodici“ 2017. i dobili smo 3000 maraka kojim smo djelimično opremili kabinet za informatiku, tehničko obrazovanje i fiziku. I ove godine u dva navrata od ovog ministarstva dobili smo po 3000 maraka sa kojim smo obogatili knjižni fond u vlastitoj biblioteci i opremili prostor u kome se odvija produženi boravak učenika.

Prijavljivali smo se i na svaki poziv drugih donatora za koji smo saznali. Posebno nam je dobro došla donacija Udruženja žena Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču. Oni su nam donirali 9500 evra. Kod ove donacije podržalo nas je i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Srpske sa 3300 maraka za PDV, a tim sredstvima zamijenili smo 70 radijatora u učionicama, zbornici i nekim pratećim prostorijama.

Tu je i podrška Slovačke ambasade sa 10.000 maraka po projektu „Parents“. Ova sredstva još nisu „legla“, a prema potpisanom ugovoru, namijenjena su, uz strogu kontrolu, za opremu sobe za prijem roditelja i kupovinu nedostajućih radijatora u učionicama.

Ipak kruna naših javljanja na konkurse donatora biće pomoć koju nam je odobrila Vlade Japana preko njene ambasade u BiH za poboljšanje obrazovnog okruženja. Radi se o blizu 75.000 evra, odnosno 150.000 maraka uz 24.000 maraka koliko je izdvojilo Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Srpske na ime PDV-a.

Ova sredstva, na radost naših učenika i zaposlenih radnika, isključivo ćemo utrošiti u zamjenu stolarije na zgradi centralne škole. Zato, narednih dana slijedi priprema za taj zahvat. U prvom redu tu je raspisivanje tendera za kupovinu i ugradnju stolarije po mogućnosti tokom ljetnog ferija, kako bi početak naredne školske godine dočekali sa podmlađenom školskom zgradom posebno na planu boljeg grijanja, konfora i štednje po tom osnovu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: