Pčelari na zanimljivom i korisnom predavanju

03.03.2018.

ROGATICA – Većina od 40 registrovanih članova Udruženja pčelara „Sat“ iz Rogatice i jedan broj njihovih kolega iz Sokoca, uz podršku Opštinske uprave i mikrokreditne organizacije „Mikrofin“, regionalna kancelarija u Rogatici, prisustvovalo je juče, 2. marta, poslije podne vrlo zanimljivom i korisnom predavanju na temu: „Rani proljetni razvoj i priprema pčelinjih društava za glavnu pašu“.

Predavač je bio Rade Kostadinović iz Kragujevca, iz aktiva predavača Saveza pčelara Republike Srbije. Tokom više od 2 sata predavanja i razgovora sa pčelarima Kostadinović koji potiče iz porodice koja se skoro 100 godina bavi pčelarstvom, rogatičke i stare i novopečene pčelare i goste iz Sokoca, na osnovu vlastitog iskustva od 35 godina samostalnog bavljenja uzgojem pčela, i naučnim dostignućima, proveo je kroz sve faze rada sa pčelama i oko pčela tokom godine sa posebnim osvrtom na pripremu za glavnu pašu koja dolazi u avgustu kada se vrši dimljenje košnica protiv varoe. Što se tada propusti može se nadoknaditi tek slijedeće godine u isto vrijeme.

Detaljno je objasnio i aktivnosti koje pčelar treba da obavi kako bi u vrijeme paše imao jake zajednice sa puno pčela izletnica koje donose med.

Govorio je i o pripremi pogača za prihranu pčela. Najbolja je ona koja ima najveći procenat meda. S tim u vezi dao je i nekoliko praktičnih sugestija. Između ostalih predložio je da Udruženje nabavi opremu za proizvodnju pogača i da se koriste polunastavci za medišta jer ih pčele prije napune i poklope.

Pčelarima je sugerisao i da obavezno koriste prirodni preparat za povećanje imuniteta pčela. Radi se o preparatu KAS-81 koji je rezultat višegodišnjih naučnih ispitivanja u Rusiji. U pitanju je čaj od pelina i borovih pupoljaka u omjeru: 50 grama pelina u listu, 50 grama borovih pupoljaka i 900 grama pelina u cvijetu, koji se po ovom receptu priprema i dodaje kao sirup za prihranu pčela u avgustu. Pokazalo se kao odlično sredstvo protiv nezemoze (bolest probavnog trakta pčela), smanjuje varou za najmanje 30 posto i jača imunitet pčela.

Mladim pčelarima poručio je da ne počinju pčelarenje bez tri košnice po onoj narodnoj jednu kupi, jednu neka ti neko pokloni i jednu ukradi.

Da bi olakšao posao pčelarima, Kostadinović je za sve pripremio po jedan recept za sastavljanje KAS-81 i za pripremu pogača za prihranu pčela.

Kostadinović, koji je inače po profesiji elektroinženjer, odgovorio je i na više pitanja prisutnih pčelara. Oni su mu se toplo zahvalili i pozvali ga da im ponovo dođe. Od njega se ima i može puno toga naučiti.

To je potvrdio i već iskusni rogatički pčelar Radoslav Janković, koji je u neku ruku i „krivac“ što je Kostadinović došao u Rogaticu. On reče da se čulo mnogo toga što se do sada nije čulo i znalo. Ako se u našoj praksi primijeni i pola onog o čemu je u predavanju bilo riječi znatno će se sigurno promijeniti stanje u našim pčelinjacima. Imaćemo zdravija društva i više meda, a Boga mi i više para, reče na kraju Janković.

MIKROFIN

Pokrovitelj predavanja za pčelare bilo je mikrokreditno društvo „Mikrofin“. U njegovo ime Danko Bašević pozdravio je prisutne i upoznao sa vrlo povoljnim kreditima za pčelare i ostale poljoprivrednike.

O uslovima i načinu korišćenja ovih kredita potrebne informacije mogu se dobiti u kancelarijama „Mikrofina“ u Rogatici, gdje je sjedište regionalnog koordinatora, Sokocu, Rudom, Palama, Višegradu i Goraždu.