Srednjoškolski centar „27. januar“ Rogatica – u pripremi dva nova zanimanja

01.03.2018.

ROGATICA – Školski odbor Srednjoškolskog centra „27. januar“ Rogatica uputio je nadležnom ministarstvu prijedlog plana upisa učenika u prvi razred školske 2018/19. godine. Ovogodišnji plan sadrži određene novine u pogledu zanimanja koja će učenici moći da odaberu pri upisu.

Prema riječima predsjednika Školskog odbora Mladena Lakića odlučeno je da to budu zanimanja iz poljoprivredne i elektrotehničke struke, tačnije agroturistički tehničar (IV stepen) i električar (III stepen). Planirano je da budu zadržana i dva dosadašnja smjera – opšta gimnazija i ekonomski tehničar. Lakić je dodao da je potrebno još odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kako bi se krenulo u završne pripreme za nova zanimanja.

Na inicijativu načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića, a s obzirom na to da postoje zakonski okviri za saradnju škole, Opštinske uprave i privrednika na polju kreiranja upisne politike, posljednjih mjeseci su vođeni konsultativni razgovori u vezi sa uvođenjem novih zanimanja. Ova inicijativa bila je podstaknuta željama anketiranih učenika 9. razreda osnovne škole i željama njihovih roditelja, kao i činjenicom da je tržište rada zasićeno kadrovima iz gimnazije i ekonomske škole.

Načelnik Jagodić je pozdravio odluku Školskog odbora, te naglasio da će Opština u svakom pogledu pružiti podršku novinama koje će donijeti konkretne promjene na tržištu rada. Jagodić je dodao da je tokom prošle godine Opština uložila 100.000 KM u projekat zamjene vanjske stolarije na većem dijelu Srednjoškolskog centra, te da je u planu zamjena stolarije i na drugom dijelu, kao i ostali projekti koji će poboljšati kvalitet rada škole.