Susret sa pekarima rogatičkog DOO „Despot“ – Pekar posao znanih, zdravih i sposobnih

04.03.2018.

ROGATICA – Biti pekar u prvom redu znači znati i taj odgovoran i težak posao raditi sa ljubavlju i pažnjom. Pri tome važan elemenat je zdravlje, a onda se nižu ostali kao što je osjećaj za miris i ukus, dobra fizička konstitucija, pedantnost i izdržljivost posebno na nespavanje…

Sve to i, čini se, više od toga imaju radnici u pekari DOO „Despot“, najveći objekat ove vrste u Rogatici, koja je smještena u prostorijama bivše društvene ishrane bivše fabrike ćebadi „Roteks“.

Sa njima provedenih nekoliko sati, zna se, u vrijeme kad drugi narod odmara i spava, za njih normalnom radnom vremenu.

U smjeni su bili Zoran, koji u ovoj pekari radi preko 10 godina, a kao školovani pekar počinjao prije 40 godina, Simo nesuđeni trgovac, koji je ovdje devet godina, Nebojša sa šest godina pekarskog staža, a školovao se za mašin-bravara i Dalibor, ekonomski tehničar, koji se pekarstvom bavi dvije godine.

Peti član ove male radne cjeline Milomir, bivši gimnazijalac sa devet godina pekarskog staža, odmarao je kod kuće. Kasnije u noć, po „pravilu službe“ pridružio im se, uslovno rečeno, poslovođa i distributer gotovih proizvoda Vojo Stanišić.

Tokom naše radne noći od 19 do 5 časova proizvedemo i na tržište otpremimo u prosjeku hiljadi komada hljebova i drugog peciva. Tu je bijeli i polubijeli hljeb, ražani, lovački, graharm, integralni i domaći, ruže male i velike, lepinje, pletenice, zemičke, kofle i uz slave krsni kolači kojih, na primjer, uz Svetog Đorđa spremimo i ispečemo oko 110, za Nikoljdan 80 i tako redom, priča Vojo Stanišić i dodaje:

Za proizvodnju koristimo brašno u tipu 400, 500 i 850 sa dodacima soli, kvasca i drugih potrebnih dodataka zavisno od vrste peciva i količine koju treba da proizvedemo.

Ono što je zanimljivo među ovom grupom pekara ne zna se ko je glavni majstor. Pošto su jednako plaćeni – 700 maraka u neto iznosu, oni su posao podijelili na šest dana (sedmi odmara neki od njih), tako da svi rade sve. Jedan nedjelju dana priprema brašno i mijesi tijesto u dva raspoloživa miksera, drugi mjere i oblikuju proizvod, treći odnosi proizvod na „nadolaženje“ i četvrti priprema peć i peče uz brigu o potrebnoj temperaturi i vremenu potrebnom za pečenje.

On uz pomoć kolege koji je radio na pripremi, posebno napravljenom lopaticom iz užarene peći vadi proizvod i stavlja na posebne police na točkićima i vozi prema prostoriji iz koje će još vruć i svjež poći prema potrošačima u nekom od 30-tak prodajnih mjesta u Rogatici i Foči u kojoj „Despot“ prodaje svoje proizvode u 11 objekata i tako u krug. Da se radi o kvalitetnom hljebu i pecivu pokazuje činjenica da se vraćaju neznatne količine neprodatih.

Uslovi za rad ove grupe više su nego zavidni. Prostora taze okrečenog dovoljno i po širini i po visini. Moderna pekarska peć odnedavno na pelet, a tu su i drugi neophodni uslovi za rad pekara do bijelog radničkog odijela sa bluzom kratkih rukava.

Sve to, naglašavaju pekari, prati stalni sanitarno-higijenski nadzor Instituta za javno zdravstvo iz Istočnog Sarajeva, koji kako rekoše, do sada nije imao ozbiljnijih primjedbi.