Uz 76-godišnjicu stradanja Srba u Starom Brodu

23.03.2018.

KNJIGE I FILM ZA PAMĆENJE I OPOMENU

ROGATICA – Juče, 22. marta, u malom seocetu Stari Brod koje se nalazi na lijevoj obali ukroćene Drine, 15-tak kilometara udaljenom od Višegrada, sa više različitih manifestacija vraćeno je sjećanje na preko 6000 Srba, uglavnom žena, djece, staraca i starica, koje su u proljeće ratne 1942. godine na svirep način, najmanje koristeći vatreno oružje, pobili ili u nabujalu Drinu natjerale ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića.

Radilo se o srpskom narodu iz Sarajeva, Olova, Kladnja, Romanije, Sokoca, Han-Pijeska, Rogatice i djelova opštine Višegrad. Bježeći pred ustaškim hordama koje su iz više pravaca „gazile“ Romaniju i Devetak srpska nejač išla je prema Drini, Srbiji i slobodi. Ustaše iz NDH i njihovog „cvijeća“ iz ovog dijela BiH i podršku italijanske vojne vlasti u Višegradu, koja je zabranila prelaz preko višegradske ćuprije na Drini, su ih stigle u kanjonu lijeve obale Drine i tu je bio kraj najvećeg broja ove nejači, među kojima je bio i veći broj djevojaka koje su da ne bi bile obeščašćene, što je za ustaše bilo kao normalno, rađe su u buketu kao ruže išle u tada nabujalu, mutnu i krvavu Drinu.

Kao što je poznato o ovom događaju u vrijeme Titove Jugoslavije samo se šaputalo. Zarad lažnog bratstva i jedinstva on je jednostavno „gurnut pod tepih“ i tako je bilo sve do 20. jula 2008. kada je u Starom Brodu otkriveno prigodno spomen-obilježje. Ono je kasnije dopunjeno novim sadržajima, među kojim je i Spomen-kapela sa imenima jednog broja stradalih, a u toku je izgradnja i spomen-muzeja.

Pošto Stari Brod i susjedna Tatinica teritorijalno pripadaju Mjesnoj zajednici Borike i rogatičkoj opštini, dio manifestacija uz godišnjicu pogroma Srba u Starom Brodu i susjednom višegradskom selu Miloševići, održan je i u Rogatici. U srijedu uveče, u punoj sali bioskopa, pod sloganom „Jedan narod, Jedan vijek, Tri stradanja – Da se ne zaboravi“ održana je promocija knjiga „Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20 vijeku „ koju je napisao profesor doktor Drago Mastilović, istoričar na Filozofskom fakultetu u Palama, i „Dušu nam nisu ubili“ koje su izdate u saradnji sa Udruženjem Srpsko-ruski Most, uz prikazivanje istoimenog dokumentarnog filma čiji je autor Mira Lolić-Močević, novinar Radio-televizije Republike Srpske.

I knjiga i film, rekao je priređivač ovog istorijsko-kulturnog događaja Hadži Branko Nikitović, poznati slikar iz Višegrada, imaju za cilj da sadašnjim i budućim generacijama zarad sjećanja na naše pretke i zarad nas samih njihovih potomaka budu opomena da pamte Stari Brod i slična stratišta Srba i ne dozvole da im se nešto ni nalik više nikad ne dogode.

Istovremeno u holu bioskopske sale u Rogatici otvorena je i višednevna izložba sa preko 1000 fotografija, svjedočenja preživjelih drugih dokmenata koji govore o stradanju srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda u vrijeme Drugog svjetskog rata, čiji su autori protojerej Srpske pravoslavne crkve Dragan Vukotić i slikar Hadži Branko Nikitović iz Višegrada.