Otvaranje izložbe slika i skulptura akademskog slikara i vajara Milivoja Unkovića

10.04.2018.

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta, u subotu 14. aprila sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba slika i skulptura akademskog slikara Milivoja Unkovića objedinjena pod nazivom Put ka nebu. Unković je jedan od najznačajnijih savremenih stvaralaca srpskog kulturnog prostora koji je, podstaknut stradanjima sopstvenog naroda stvorio djela visoke vrijednosti u tematskom i likovnom kontekstu koja predstavljaju svojevrsni omaž njihovom stradalništvu.

Zbirka vajarskih i slikarskih radova inspirisana stradanjem srpskog naroda u proteklim ratovima i mitološko-kulturnim referencama proisteklih iz tragedije običnog čovjeka predstavlja nastavak njegovog dvodecenijskog ciklusa Sudbina kao povod.

Umjetnik na sebi svojstven način emocije proistekle iz tog doživljaja transformiše u slike i skulpture koje prikazuju unutrašnji dijalog između čovjekolike i apstraktne forme, a predstavljaju duboku zamišljenost nad ljudskom sudbinom i patnjom.

Unković je rođen u Nevesinju 1944. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu gdje završava i postdiplomske studije. Od 1987. godine radi kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1992. do 2011. godine godine živi i radi u Njemačkoj kao slobodni umjetnik, a potom se vraća u Banja Luku gdje ostaje da živi i radi. Milivoje Unković dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj dugogodišnji rad, a izložba u Galeriji Andrićevog instituta je njegova 38. samostalna izložba.