Otvorena izložba „Put ka nebu“

14.04.2018.

ANDRIĆGRAD – U Galeriji „Lubarda“ Andrićevog instituta u Andrićgradu otvorena je izložba slika i skulptura „Put ka nebu“ akademskog slikara Milivoja Unkovića.

Akademski slikar Milivije Unković rekao je da je predstavljen dio radova nastao u posljednjih nekoliko godina, a nastavak su ciklusa čiji je naslov „Radnja i sudbina kao povod“.

„Radi se o vjekovnoj tematici, koja je prisutna u istoriji umjetnosti, a to je čovjek, njegov prostor i njegova sudbina“, naglasio je Unković.

On je podsjetio da je ovo 38. samostalna izložba, te zahvalio svima u Andrićgradu i Višegradu što je je dobio priliku da izlaže.

Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta rekla je da je autor jedan od najznačajnijih stvaralaca srpskog kulturnog područja.

Unković je jedan od najznačajnijih savremenih stvaralaca srpskog kulturnog prostora koji je podstaknut stradanjima sopstvenog naroda stvorio djela visoke vrijednosti u tematskom i likovnom kontekstu koja predstavljaju svojevrsni omaž njihovom stradalništvu.

Zbirka vajarskih i slikarskih radova inspirisana stradanjem srpskog naroda u proteklim ratovima i mitološko-kulturnim referencama proisteklih iz tragedije običnog čovjeka predstavlja nastavak njegovog dvodecenijskog ciklusa – Sudbina kao povod.

Umjetnik na sebi svojstven način emocije proistekle iz tog doživljaja transformiše u slike i skulpture koje prikazuju unutrašnji dijalog između čovjekolike i apstraktne forme, a predstavljaju duboku zamišljenost nad ljudskom sudbinom i patnjom.

Unković je rođen 1944. godine u Nevesinju. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu gdje završava i postdiplomske studije. Od 1987. godine radi kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Od 1992. do 2011. godine godine živio je i radio u Njemačkoj kao slobodni umjetnik, a potom se vraća u Banjaluku. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj dugogodišnji rad.