Počelo obilježavanje velikog jubileja, 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“

25. aprila 2018. 058.ba

PROMOVISANA REPRINT IZDANjA U MANASTIRU RUJAN KOD UŽICA

NOVO GORAŽDE – U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva u Užicu, u manastiru Rujan nadomak Užica, predstavljeni su časopis Arhiva „Istorijska baština, broj 26“, posvećen obilježavanju 480 godina od štampanja Rujanskog jevanđelja i reprint izdanja knjiga „Goraždanske štamparije“ (Služabnik, Psaltir i Molitvenik), koja je radila u tadašnjem srednjevjekovnom manastiru „Sveti Đorđe“ u Donjoj Sopotnici, opština Novo Goražde, u periodu od 1519. do 1523. godine.

O časopisu „Istorijska baština, broj 26“ govorio je Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, dok su o knjigama „Goraždanske štamparije“ govorili profesor sa Filozofskog fakulteta Pale, Vojo Kovačević i profesor sa Bogoslovskog fakulteta iz Foče, protojerej stavrofor Nenad Tupeša.

Da nije slučajno izabran manastir Rujan kao mjesto obilježavanja jubileja Istorijskog Arhiva iz Užica i priređena promocija knjiga „Goraždanske štamparije“ govori činjenica da je na ovom mjestu radila prva štamparija u srednjevjekovnoj Srbiji, u periodu od 1536. do 1537. godine, kada je monah Teodosije štampao Rujansko četvorojevanđelje, dok su knjige „Goraždanske štamparije“ nastale u prvoj štampariji na području današnje Bosne i Hercegovine, a drugoj na Balkanu iza Cetinjske, koja je radila znatno ranije, od 1519. do 1523. godine.

Bez svake sumnje obadvije lokacije imaju veliki značaj za srpsku kulturu, a obadvije crkve, odnosno manastiri u sklopu kojih su radile ove dvije srednjevjekovne štamparije posvećene su svetom Velikomučeniku Georgiju.

U časopisu „Istorijska baština, broj 26“ objavljen je i autorski tekst Tomislava Čarapića iz Novog Goražda pod naslovom „O štampariji i projektu izrade fototipskih izdanja knjiga „Goraždanske štamparije 1519-1523“.

Predstavnici opštine Novo Goražde su na ovoj promociji poklonili komplet knjiga „Goraždanske štamparije“ monaštvu manastira Rujan, a potom su posjetili i sjedište Istorijskog arhiva u Užicu, gdje ih je primio direktor Željko Marković, pokazavši im moderno izgrađen i opremljen objekat Arhiva, u kome se čuva i obrađuje razna arhivska građa sa područja užičkog regiona.

Predstavljanjem fototipskih izdanja knjiga „Goraždanske štamparije“, na simboličan način počelo je obilježavanje pola milenijuma od početka rada ove srednjevjekovne đirilične štamparije.

Izražena je obostrana želja da se ovakva duhovna i kulturna saradnja Užica i Novog Goražda nastavi i u budućnosti, a posebno tokom 2019. godine kada će se u Donjoj Sopotnici nizom manifestacija obilježiti izuzetni jubilejm, 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: