Podjela regresiranog goriva u Rogatici – Podrška koja mnogo znači

18.04.2018.

ROGATICA – U Rogatici uveliko traje preuzimanje dizel goriva koje je za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi po cijeni umanjenoj za iznos regresa od 60 feninga koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema podacima koje je objavilo Odjeljenje za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti do sada se na području opštine prijavljeno 270 poljoprivrednih gazdinstava koja imaju pravo da preuzmu ukupno 90.000 litara regresiranog dizel-goriva.

Među njima je“lider“ Mitar Ljubinac iz Plješevice, koji će moći da preuzme 1740 litara dizela. Odmah uz njega je Nataša Racković, takođe iz Plješevice, sa mogućim preuzimanjem 1522 i Goran Ujić iz Podgaja sa 1518 litara.

Više od hiljadu litara moći će da preuzme i Vitomir Vitomir iz Rogatice, Fehma Dedajić iz Šetića, Miodrag Ujić iz Podgaja, Đorđe Limić iz Krvojevića, Jovan Olović iz Sjeverska i Ibro Dugalija iz Kramer Sela.

Preko 900 litara moći će da preuzme Slobodan Mandžić iz Pavičine Kule, a iznad 800 Velo Pajić iz Babljaka, Milija Ivanović i Jovanka Planojević sa Borika i Slaviša Džida iz Plješevice i tako redom njih 270.

Pošto je rok za prijavu ostvarivanje novčanih podsticaja za radove u poljoprivredi i selu ističe 15. maja, očekuje se da će ovo pravo iskoristiti i drugi poljoprivrednici koji obrađuju svoja ili u zakup uzeta tuđa imanja.

Da podsjetimo, za obradu hektara zemljišta u naravi njima (oranica i vrt) i voćnjak, poljoprivredniku pripada 100, a za livadu 30 litara regresiranog dizel-goriva.

„Možete zamisliti šta za moju porodicu znači pomoć kad se od iznosa sredstava koliko ću platiti za 600 i nešto litara nafte za obradu imanja kad se umanji za 60 feninga po litri. Zato, veliko hvala Vladi što brine o nama poljoprivrednicima, reče Mile Jagodić iz naselja Zahrid kod Rogatice, jedan od najvećih proizvođača mlijeka ekstra klase u opštini za čije krave treba da obezbijedi veće količine sijena i drugih travno-djetelinskih smjesa.

Nataša Racković iz Plješevice u ime svog domaćinstva će preuzeti zamašnu količinu dizela. I ona reče da joj podsticaj Vlade puno znači, jer sije više od 100 dunuma krompira. Ima i malinjak na 20 dunuma, voćnjak i uzgaja druge povrtlarske kulture sa nešto i strnih žita.